Siófok

Siófok

63 views
0

Siófok nevét hallva a legtöbb embernek a balatoni nyaralás jut eszébe, és kétségtelen, hogy „itt kezdődik a Balaton!”, azonban a város több olyan látnivalót és aktív pihenési lehetőséget is tartogat, melyeket egész évben érdemes felkeresni.

A város jelképe, a Fő téren álló Víztorony, mely 1912-ben épült, és 100 éves születésnapjára teljes rekonstrukción esett át. Az egykori víztartály helyén kávézó és kilátó került kialakításra, ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk. A város neve összeforrt világhírű szülöttjével, Kálmán Imrével. Egykori szülőházában a róla elnevezett emlékkiállítás nyert elhelyezést, melynek segítségével bepillantást nyerhetünk az operettszerző életébe. Az operettszerző szobra a Millennium parkban álló zenepavilonból tekint ránk. Az alkotást a város másik híres szülöttje, Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész készítette. Jellegzetes stílusú szobrait városszerte megcsodálhatjuk.

Siófok épített örökségeinek a víztorony melletti másik jeles alkotása az evangélikus templom, mely az organikus építészet legnagyobb hazai képviselőjének, Makovecz Imrének tervei alapján készült. A Balaton-parthoz közeledve számtalan gyönyörű patinás villaépülettel is találkozhatunk, melyek siófok 150 éves fürdővárosi hangulatát varázsolják elénk. Siófok a természet iránt érdeklődőknek is kínál élményeket.

A város határában, a központtól 6 km-re húzódik a Töreki Természetvédelmi Terület. Az itt található tanösvény 8,5 km hosszú, a kerékpáros és gyalogos természetjárók kedvelt célpontja. Kerékpárral kellemes túrát lehet tenni a Sió-csatorna gátján kanyargó 13 km hosszú kerékpárúton. Siófok 17 km-es partszakasza számtalan remek lehetőséget nyújt a vízisportok kedvelőinek is: kayakozni, szörfözni, wakeboardozni, SUP-ozni, vitorlázni és természetesen vízibiciklizni is több helyen lehet a parton. A fürdőélet nem ér véget a nyárral. A római fürdők hangulatát idéző Galerius élményfürdőben egész évben kül- és beltéri medencék, élménymedence, csúszdák, sóbarlang, szaunák és szoláriumok várják a vendégeket.

A város kulturális életét a színvonalas színházi programok, koncertek és az évről-évre visszatérő és megújuló rendezvények színesítik. A tavaszi-nyári programok közül kiemelkedik a családok kedvence, a Húsvéti Nyuladalom, a nyár kezdetét jelentő Szezonnyitó, a városok közötti vitorlásverseny, a Nemzeti Regatta, a hangulatos júliusi New Orleans Jazzfesztivál, és a hagyományőrző Bor és Kenyér Ünnepe augusztus végén. Ősszel a gasztronómia kerül középpontba: októberben a balatoni kedvenc, a Halfesztivál tölti meg a Fő teret, aztán jön a város szülötte előtt tisztelgő Kálmán Imre Emléknapok, 2018-ban pedig bemutatkozott egy új rendezvény, a Libadalom is. A karácsonyi hangulatot az Aranycsengő Adventi Vásár teremti meg, majd a Puncs és Szilveszteri Party búcsúzik az évtől. A 2019-es évben újabb gasztronómiai különlegességgel jelentkezik Siófok: szeptember közepén egy fergeteges Sör és Csülök Fesztiválra várja vendégeit!

Keljünk hát útra, fedezzük fel Siófok kincseit!

INFORMÁCIÓ:
Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület – Tourinform Iroda
Siófok, Fő tér 11. (Víztorony) 84/310 117
info@hellosiofok.hu, siófok@tourinform.hu
hellosiofok.hu

Siófok kiemelt nyári rendezvényei

Nemzeti Regatta
Időpont: 2019. június 1-2.
Helyszín: Hajóállomás
A vitorlások fedélzetén és a siófoki hajóállomáson 50 település résztvevői mutatkoznak be. Résztvevők a gazdaság, a kultúra, a művészet, a politika, a sport világából, vagy hétköznapi emberek, akik saját településüket két napon át sportolva, főzve, színpadon bemutatkozva, tiszta szívvel és jó hangulatban képviselik a többezres közönség előtt.

Pünkösdi Fesztivál
Időpont: 2019. június 7-10.
Helyszín: Hajóállomás
A siófoki Hajóállomás hangulatos ingyenes rendezvénye családi programokkal, koncertekkel, helyi kézművesek és gasztro kitelepülők kínálatával. Egy igazi nyárindító program a júniusi Balaton partján.

New Orleans Jazz Fesztivál
Időpont: 2019. július 11-14.
Helyszín: Fő tér
A hazai dixieland fesztiválok történetének legnagyobb szabású ingyenes eseménye tizenhatodik alkalommal Siófokon, a Fő téren várja a kedves érdeklődőket! A jazz zene kedvelői kellemes hangulatú, nyáresti koncerteken vehetnek részt a pezsgő nyári Siófokon.

Bor- és Fröccsfesztivál
Időpont: 2019. július 26 – augusztus 4.
Helyszín: Hajóállomás
A siófoki és környékbeli borok és fröccsök mustrája kellemes, nyári hangulatban, a Balaton partján. Egy igazi gasztronómiai élmény Siófok kikötőjében. A rendezvény ingyenes.

Bor és Kenyér Ünnepe
Időpont: 2019. augusztus 16-20.
Helyszín: Hajóállomás
Egy színvonalas hétvége a nemzeti ünnep tiszteletére Siófok kikötőjében ingyenes koncertekkel, gasztroélményekkel, kézműves vásárral, családi programokkal, játékokkal és az elmaradhatatlan tűzijátékkal.