Vonzó lakhely a Balaton

Vonzó lakhely a Balaton

44 views
0

Csak a közvetlen tóparti települések lakossága, ha úgy tetszik, népszerűsége nő a balatoni régióban, a háttértelepülésekre itt is az elvándorlás, a lakosságszám-csökkenés a jellemző.

A déli parton Balatonmária lakóinak a száma emelkedett a legdinamikusabban 2001 és 2013 között, legalábbis a HVG által közölt összeállítás szerint, mely a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatain alapul.

Ha azonban hinni lehetne a KSH-számoknak, akkor Siófok 2014. január elsejére átlépte volna a 25 ezer fős „álomhatárt” és emiatt például október 12-én nem tizenegy, hanem immár tizennyolc fős képviselő-testületet választhatna, ám mégsem így történik, mert valójában félszáz lakos hiányzott ehhez…

Balatonmária lakossága 45(!) százalékkal nőtt 2001 óta a HVG-KSH összeállítás alapján: 505-ről 731 főre. – Valóban többen laknak a községünkben, sokan költöztek be, a legtöbben Mária nyugalmát keresve, értékelve – mondta lapunknak Galácz György balatonmáriai polgármester. – Kaposvárról, Nagykanizsáról, vagy éppen a fővárosból is jöttek zömmel idősebb házaspárok. Jó az infrastruktúránk, kedvezőek a turizmus feltételei, megközelíthetőségünk sokat javult az M7-es elkészültével és a déli vasút korszerűsítésével ez csak tovább javul.

Az ellenpélda Balatonőszöd a déli parton, ahol 12 százalékkal kevesebben élnek. Siófok „tartja pozícióját”, az biztos, hogy a 2001-es 22 ezernél több ezerrel élnek ma többen a nyári fővárosban, a jelenlegi lakosságszámról a városi képviselő-testület legutóbbi ülésén is szó esett, annak kapcsán: a járási hivatal felülvizsgálta, pontosította. Gruber Attila tanácsnok azt mondta, a mostani, 25 ezret kis híján elérő adat legalább már pontos, nem tartalmaz „fantom siófokiakat”. Balázs Árpád polgármester arról beszélt: 2013. július 30-án papíron meghaladta a lakosságszám a 25 ezret, ekkor kezdődött a felülvizsgálat, így mostanra már csak az életvitelszerűen Siófokon élők szerepelnek az adatban. Hogy ez pontosan mennyi, arról a siófoki városháza érdeklődésünkre azt közölte: „A hivatalos adat ma 24 846 fő, 2014. január elsején 24 950 fő volt. Az ingadozás minden szezon végén megfigyelhető, hiszen nyárra (például az orvosi ellátás miatt) sokan bejelentkeznek Siófokra, télen pedig kijelentkeznek. A járási hivatal vezetője arról számolt be, hogy a múlt évhez képest duplájára nőtt a lakcím-fiktiválás és érvénytelenítési hatósági eljárások száma. Lakcímkártyákat érvénytelenítettek azért, mert az ellenőrzések során kiderült, hogy sokan be vannak jelentkezve olyan ingatlanokba, ahol valójában nem élnek életvitelszerűen.”

Forrás: sonline.hu, Fotó: Nemes Zoltán