Akikhez Ománból is visszajárnak

Akikhez Ománból is visszajárnak

244 views
0

Ha még nem tekerted teljes egészében végig a Balatont, vagy legalább az északi partot és nem érezted arcodon a vízpermettel, virágporral és a nádasokból áradó érdekes illatokkal vegyes balatoni levegőt, nem éltél. Nem, ez nem egy dakota mondás, ez a kőkemény valóság. Biciklizni szuper, főleg, ha ebben segít neked a Vinociped, akik alább elmesélik, kik is ők, hogyan élnek túl, mi a legjobb a magyar kerékpárutakban és azt is, miért jár vissza hozzájuk például egy ománi család. 
Tavunk egyik legnagyobb ékessége, hogy adott a kerékpározás lehetősége, amelyet szinte kortól függetlenül mindenki kipróbálhat. Bejárhatjuk a Balaton környéki településeket, lángosozókat, éttermeket, strandokat, kávézhatunk Kenesén, majd Révfülöpön is, jól lakhatunk Zánkán és Keszthelyen is, anélkül, hogy különösebb extra költségekbe kellene vernünk magunkat. A Vinociped ennek az élménynek kicsit szofisztikáltabb manifesztációja, hiszen több napos borkóstolással egybekötött kerékpártúrákat szervez a Balaton-felvidék bejárására.


A résztvevők leginkább Magyarországot megismerni vágyó külföldi családok, baráti vagy céges társaságok.
Závodi Gábor és Putz Ákos, a Vinociped két tulajdonosa elmesélte, hogy első csoportjuk 2004-ben dán volt, olyanok, akik szerte a világban szerettek bejárni ismeretlenebb területeket. Később is a skandináv országokból került ki a Vinociped legnagyobb látogatói köre. A kultúra, bor és természet alapokon nyugvó utak a koronavírus előttig dugig voltak.
A 2020-as nyár sajnos, már csak sovány árnyéka volt a korábbiaknak, egy svéd visszajáró család töltötte itt a szabadságát. Bevétel híján mostanra már Gáborék vállalkozása is veszélybe került, de változatlanul készülnek a tavasszal induló időszakra. “Normális esetben áprilistól október végéig tart a szezon, és nagyon sok az előkészítő munka a következő évre”, árulja el Gábor. Árakat kell megszabni az utazási irodák részére már szeptember tájékán. “A covid ellenére is meg kell most ezeket tennünk, mert nem tudjuk, mi várható, ezért úgy csinálunk, mintha minden rendben lenne. Felülvizsgáljuk az útvonalakat, gondolkodunk, hogyan lehetne jobbá tenni az utakat. Nagyon sok új étterem nyílt az utóbbi évek gasztroforradalma alatt, újabb és újabb borpincék nőnek ki a földből.


Hozzátette, a versenytársak figyelése is fontos része a munkának, a spanyol, olasz árképzés, például Toszkána esetében. Kérdésünkre, hogy hová pozicionálhatjuk magunkat, magyarokat az európai kerékpáros desztinációk között, elmondta, hogy szerinte titok vagyunk Európának, nem ismernek minket ilyen szempontból, pedig nem rossz a balatoni biciklihálózat. Állítása szerint az északi-parton biztonságos, csak ki kellene szélesíteni és javítgatni az utakat. A déli part útvezetése viszont 90%-ban nyaralók között megy el, ezek az utak kátyúsak nagyon, ezért nem erőltetik családoknak.


Kulturális szempontból persze sokkal izgalmasabb is az északi part. Gábor szerint a felvidéken kellene olyan túraútvonalakról tájékoztató, hogy melyik út kinek mennyire biztonságos, szint rajzzal együtt. Azt mondja, létezik egy-egy ilyen kiadvány, de esetlegesek, nincsenek összerendezve, nem egységesek az egész Balaton területére. Véleménye szerint a kerékpárút hálózat kialakítói, létrehozói valószínűleg nem gyakorlati kerékpárosok, és szerinte a helyi embereket kellene belevonni a folyamatba, hogy autentikus legyen. Szükség lenne térképekre, amely kerékpárút specifikus, és megmutatja, hol milyen látnivaló, milyen domborzati viszonyok vannak.


Ilyen lehet egy sajtmanufaktúra, más kistermelők, ahova az emberek maguktól nem biztos, hogy eljutnának. Példának hozta fel, egy Ománban élő dél-afrikai család esetét, akik állandó vendégeik, az apa egy telekommunikációs cég vezetője. Ők imádnak ide jönni, mert minden szó szerint testreszabott számukra, amelyet a Vinociped túrái nyújtanak.
Aki kedvet kapott egy tavaszi, nyári bringatúrához, az most kövesse be a Vinociped oldalát, hogy értesülhessen az újraindulásról!

https://www.facebook.com/Vinociped

 

 

A szerzőről