Vers és bor kóstoló Zánkán

Vers és bor kóstoló Zánkán

8 views
0

1 bor 1 vers címmel 2021-ben elindult egy projekt hat Szent-György hegyi pince részvételével, amelyben a borok mellett a költészetet is élvezhetjük. Az immár 12 pincészet részvételével zajló kezdeményezésben található borok nyakán a vásárló egy-egy verset talál, így találkozik az irodalom és Bacchus egymással. 

„Idén egy plusz csavart is vittünk a történetbe, Jobbágy Bence énekes-dalszerző megzenésítette a verseket, így még komplexebb az élmény” – mondja Budavári Dóra, az 1 bor 1 vers projektgazdája. Legközelebb augusztus 19-én Zánkán lesz lehetőség élőben megkóstolni és meghallgatni a 12 bort és a 12 verset, Ugron Zsolna műsorvezetésével, a Kisbirtok Kultbázisban.

Szóról szóra, kortyról kortyra kerekedik ki az élmény, a bor árnyalja a verset, vagy a vers színezi ki a bort? A lényeg, hogy kiegészítsék egymást” – mondja Budavári Dóra. A projekthez az egyes borászatok maguk választották ki a nyakcímkéken megjelenő verseket: volt olyan, hogy a borász eleve baráti kapcsolatban volt a költővel, de olyan is, hogy hosszas olvasgatás és ajánlás során alakult ki, melyik vers illik a legjobban a választott borhoz. „Ez nem csak egy bor és egy vers találkozása. Nagyon jó érzés volt látni pár alkalommal, amikor a borász és a költő, akik a fotózáson találkoztak életükben először, összekapcsolódtak. Fontos volt, hogy kortárs költőkkel dolgozzunk együtt, hogy létrejöhessenek ezek a találkozások, és tudjuk támogatni a munkájukat. A 800 palackos tételekre külön kártyaként kerülnek fel a versek, így a bor megivása után is el lehet tenni őket, vagy például össze lehet gyűjteni. Nagyon örülök, hogy Jobbágy Bence (A Bence kalandjai) felkérésemre vállalta, hogy megzenésíti a verseket. Hihetetlen érzékenységgel és lelkesedéssel állt a munkához, és a dalok fantasztikusan sikerültek. Még vannak terveink velük” – mondja Dóra. 

Minden bor-vers páros kialakulásának megvan tehát a maga története, ilyen például Szabó Gyula köveskáli borász és Jancsó Zoltán kapcsolata. A Káli Kövek Rezeda Olaszrizling Válogatásra Jancsó Zoltán sorai kerültek, akit ezeréves barátság köt össze a borásszal, de szintén régre nyúlik vissza a Szent Donát Borkúria borászának, Kovács Tamásnak és Kiss-Horváth Ágnes költőnőnek az ismeretsége. “Ágnessel aktív élő kapcsolatunk van, 2009-ben ugyanis nálunk tartotta az esküvőjét” – mondja Tamás. 2020-as Csopak névre hallgató olaszrizlingjükre Ágnes „Amiért élni érdemes” című verse került rá, aki maga kereste fel a borászatot a pályázati felhívás láttán. A Borbély Családi Pincészet borásza, Borbély Tamás és Babiczky Tibor is régóta ismerik egymást, Tamás feleségének a költő édesapja volt sokáig a kézilabda edzője. Ők emiatt is együttesen jelentkeztek, már választott verssel.  Istvándy Gergő és felesége Klaudia 2017-es Badacsonyi Kéknyelűjét Kiss Dávid Trigonometria című versével  lehet együtt kóstolni „Ez a bor maga is egy igazi klasszikus, melynek minden kortya megállásra, elgondolkodásra késztet” – mondja Istvándy Gergő. Sümegi Gábor (Skrabski Pincészet) Bognár Anna költőnővel működött együtt, akivel a fotózás alatt azonnal megtalálták a közös hangot. A pincészettől egy 2020-as Furmintot lehet kóstolni.

Parti Nagy Lajos író költő is örült a felkérésnek, az ő versét a badacsonytomaji Laposa Birtok 2021-es Rajnai rizlingjével lehet „összekóstolni”. Az Ékkő Borműhely borásza, Halmosi Áron, Péntek Róbert badacsonytomaji költő versét választotta 2018-as Szent György-hegyi Olaszrizling borára, ők helyből, a környékről ismerik egymást. A Von Beőthy Pince 2019-es pinot noir tételén Nádasdy Ádám sorai olvashatóak. A badacsonyörsi borász, Molnár Júlia Dóra a Csendes Dűlő Szőlőbirtok 2018-as kéknyelűjével jelentkezett, amihez Tóth Csilla egyik versét szemelte ki. Földi Bálint borász a tavalyihoz hasonlóan idén is részt vett a projektben, mint nagy irodalom barát, ezúttal Seres Lili Hanna költőnő versét választotta Vulkán 2021 névre hallgató Olaszrizling-Rajnai házasításához. A Bagolykő Borbirtok 2020-as Rózsakövére Krusovszky Dénes verse került, míg a Zelna Pincészet Füred Olaszrizling Hegyborára Bende Tamás versét választotta.

A kiválasztást megelőzte egy pályázat, a beküldött vers és bor párosokat szakértő zsűri bírálta el: Ugron Zsolna író, Falvai Mátyás (kortarsonline.hu vezető szerkesztője), Kormos Lili (újságíró, az Analóg Olvasó Mozgalom alapítója) és Budavári Dóra (gasztro- és bor-kommunikációs szakember, újságíró, az 1 Bor 1 Vers projektvezetője).

Legközelebb augusztus 19-én Zánkán nyílik lehetőség a nagyközönség számára “összekóstolni” a verseket és borokat, egy zenés, hangulatos debütáló bemutató keretein belül. Az esemény háziasszonya Ugron Zsolna, zenél: Jobbágy Bence (A Bence kalandjai).

Az 1 bor 1 vers program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre..

 

 

A szerzőről