Újranyitott a Kinizsi-vár

Újranyitott a Kinizsi-vár

31 views
0

A három éven át tartó felújítási munkákat követően március 16-án hivatalosan is újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt a nagyvázsonyi Kinizsi-vár. A felújítás a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinációjában megvalósuló Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében vette kezdetét 2020 nyarán.

A projekt során nem csupán örökség- és műemlékvédelmi szempontokat szem előtt tartva rehabilitálták Nagyvázsony emblematikus épületét, de a vár interaktív kiállítással és korszerű rendezvényteremmel is gazdagodott. A helyreállítás egyik fontos célja volt a belső vár még álló falakkal rendelkező tereinek bemutatása, hasznosítása is. Azon épületrészek esetében, ahol erre a kutatások alapján hitelesen lehetőség nyílt, megvalósult az épület részleges rekonstrukciója.

„A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. hálózatába tartozó várakat és kastélyokat egy fenntartható és bevételorientált működési modellre állítjuk át. Kiemelt célunk, hogy proaktív szereplővé váljunk és magas színvonalú turisztikai attrakciókat, kiállítási tartalmakat, valamint minőségi szolgáltatásokat kínáljunk a turisztikai szektornak” – hangsúlyozta az ünnepélyes megnyitón Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nkft. ügyvezető igazgatója.

Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere az eseményen arról is mesélt, mit jelent a vár Nagyvázsony életében. A településen a mai napig élnek olyan családok, akiknek ősei a török időkben telepedtek itt meg. A megnyitón Navracsics Tibor adta át jelképesen a vár kulcsait a polgármesternek, a szalagvágást követően pedig Puskás Antal atya, a Pálos Rend Tartományfőnöke áldotta meg a várat.

A kép forrása: turizmus.com/NÖF

A Balaton-felvidék egyik legjellegzetesebb vára Mátyás király legendás hadvezéréről, Kinizsi Pálról kapta a nevét. A mai várépület elődjét Anjou Mária királynő étekfogómestere, Vezsenyi László építtette a 15. század első felében. Miután a család a század második felében férfiágon kihalt, Hunyadi Mátyás az erődítményt 1472-ben Kinizsinek ajándékozta a hadjárataiban tanúsított vitézségéért. A várat a hadvezér külsőtornyos védőfalakkal, palotaszárnnyal és kápolnával egészített ki, a település határában pedig néhány évvel később pálos kolostort alapított.

A Kinizsi-vár Nagyvázsony legalacsonyabban fekvő részén található. A helyszínválasztás mai szemmel nézve felettébb furcsának tűnhet. A szokatlan döntés hátterében gazdasági ok állt: a hely kiválasztásában fontos szerepet játszott, hogy itt ágazott el egymástól a Budáról Olaszország, illetve a dalmát tengerpart felé vezető kereskedelmi útvonal. A várárokban ráadásul bővizű forrás fakadt, amely amellett, hogy biztosította a lakók számára az ivóvizet, folyamatos utánpótlást adott a vizesároknak.

A fotó és a nyitókép forrása: Facebook/Kinizsi-vár – hivatalos oldal/Bíró Ingrid

Kinizsi Pál túl a hatvanon is több alkalommal harcba indult a török ellen. 1494-ben megmentette Nándorfehérvárt az árulástól, megállítva a katonákat, akik pénzért átadták volna a várat az ellenséges seregnek. Nem sokkal később, Szendrő ostrománál hunyt el, 1494. november 24-én, 63 éves korában. Holttestét Nagyvázsonyba szállították, temetésre december elején került sor a vázsonykői pálos kolostorban.

A szerzőről