Új hajók szelik a vizet hamarosan

Új hajók szelik a vizet hamarosan

16 views
0

Két új komp és két új katamarán érkezik a Balatonra: előbiek várhatóan még idén decemberben, utóbbiak pedig a következő hajózási szezon megkezdésekor, jövő márciusban kezdik meg szolgálatukat a BAHART színeiben. Július eleje óta folyamatosan dolgoznak a kifejezetten a magyar tenger adottságaira tervezett 4 új hajó összeszerelésén a szakemberek.

Az eddigi legnagyobb utas és jármű befogadóképességgel rendelkező két új komp és két új katamarán egyaránt fontos szerepet kap majd a turizmusban és a helyi közlekedésben is, hiszen a gyorsabb hajók sűrűbb, a tágas, korszerű belső terek pedig kényelmesebb átkelést biztosítanak majd a révek között.

A kép forrása: Facebook/BAHART

A 11 méter széles és 35, illetve 45 méter hosszú hajókat a szállítás miatt az indulásuk előtt részlegesen visszabontották, így a Balatonra való megérkezésük után a munkálatok első lépése a felépítmények felszerelése volt. Egy 450 tonnás daru emelte le egyenként a több tonnát nyomó, óriási nyitott fedélzetet, az utastereket és a kormányállásokat a szállítóhajókról és helyezte rá a hajótestekre. Ezt követte a gépészeti, villamos, hidraulikai rendszerek visszaépítése.

A kompokon összesen 11, a katamaránokon pedig 14 km hosszú elektromos vezeték húzódik, emellett a gépészeti csövek is kitesznek hajónként 1-1 kilométert. A hajók összeszerelése ütemterv szerint halad a BAHART siófoki telepén. Jelenleg a belső terek belsőépítészeti, burkolási munkálatai folynak, amelyekkel párhuzamosan zajlik az ablakok beszerelése, a tetőszerkezetek építése, valamint a klímarendszerek és rádiónavigációs rendszerek beillesztése. Hamarosan pedig megkezdődnek a beüzemelési feladatok is.

A kép forrása: Facebook/BAHART

A forgalomba állás engedélyezését hatósági szemle előzi meg. A kifejezetten a Balatonra tervezett, egyedi kompok és katamaránok a legmodernebb környezetvédelmi normáknak megfelelő motorokkal rendelkeznek, modern kormányzással és technológiákkal felszereltek, és elődeiknél gyorsabb − a kompok 15km/órás, a katamaránok 18km/órás − utazósebességgel bírnak.

A kompok előreláthatólag decemberben, a katamaránok pedig a következő hajózási szezon megkezdésekor, jövő márciusban kezdik meg szolgálatukat.

A cikk szövegének forrása: bahart.hu

 

A szerzőről