Tudomány és művészet találkozása a Balaton partján

Tudomány és művészet találkozása a Balaton partján

32 views
0

Augusztus utolsó hétvégéjén a Balaton aktuális ökológiai kihívásaira hívják fel a figyelmet változatos és mindenki által szabadon látogatható programokon. Augusztus 25-én Tihanyban nyílt napot tart a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és most először a Magyar Képzőművészeti Egyetem tihanyi művésztelepe is. Augusztus 26-27-én az örvényesi szabadstrand vízi bejárásokkal, algafröccsel, társasjáték bemutatóval, úszó kutatóállomással, strandkönyvtárral és gyermekprogramokkal várja a Balaton iránt érdeklődőket. 

Az Ökológiai x Kulturális Hétvége keretein belül augusztus 25-én nyílt napot tart a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet. A Balaton vízi- és környezettani kutatásával foglalkozó szakértők laborbejárásokon, beszélgetéseken és játékos programok keresztül mutatják be tevékenységüket. Megtudhatjuk, milyen őshonos és invazív fajok élnek a Balatonban, milyen éghajlatváltozási forgatókönyvekkel számolnak és hogy hogyan dolgozzák fel a tóról készült műholdfelvételeket. A Magyar Képzőművészeti Egyetem tihanyi művésztelepe is nyílt napot tart ezen a pénteken: az első alkalommal megszervezett esemény célja, hogy a tihanyi lakosság és az odalátogatók számára láthatóvá és érzékelhetővé tegye, hogy a Balaton nemcsak az üdülés, hanem az környezeti szempontokat figyelembe vevő innovatív és kísérletező művészeti projektek helyszíne is.

Augusztus 26-án és 27-én az örvényesi szabadstrandon fürdőzés közben minden érdeklődő megismerkedhet a Balaton aktuális ökológiai helyzetével és jövőjével. Kutatók és művészek mutatják be a tavon zajló ökológiai és vízrajzi folyamatokat, sulymot, algát és hínárt kóstolhatunk az erre kialakított bárban. Vízi bejárásokon is részt vehetünk a BALATORIUM nádhajó flottájával. Egy egészen különleges kutatóállomás is várja a látogatókat: a strand vízterületén, egy úszó tutajon eszközök, műszerek sokaságát helyezik el a szervezők, melyek láthatóvá teszik a strand körül zajló kisebb-nagyobb élőlényeket, természeti jelenségeket. Hidroszkóppal nézhetünk le a víz alá, periszkóppal láthatunk át a nádas felett, távcső hozza közel a nádas madarait, mikroszkóppal vizsgálhatjuk a vízi gerincteleneket. Műszerek segítenek nekünk, hogy összehasonlíthassuk a vízpart és a nádas mikroklímáját, és így megismerkedjünk azokkal az élőlényekkel, akik rajtunk kívül a strandot használják.

Aki a passzívabb kikapcsolódást kedveli, olvashat és beszélgethet a strandkönyvtárban, ahol a Balatonról szóló ismeretterjesztő- és szakkönyvek mellett a programban résztvevő szakemberek, kutatók, kertészek, művészek ajánlásai is szerepelnek. A folyamatosan bővülő tudástárban könyvek mellett fotódokumentációk, prezentációk, plakátok és zine-ek, de még versek is találhatóak.

Jelek a szigetről címmel kiállítással és művészeti akciókkal is készülnek a szervezők, hiszen a BALATORIUM művészeti rezidenciaprogram alkotói az inváziós fajok, a tájhasználat, az algák témáin keresztül közelítik meg a Balaton élő rendszerét: műtárgyak, videók, installációk küldik a jeleket az átalakulóban lévő, szigetszerű élőhelyekről. A kiállítás keretében váratlan helyeken is felbukkannak majd a művészek munkái. Mátyási Péter nád installációját például Balatonfüred és Tihany között találhatják meg az arra járók. Az alkotás egy, az utat két oldalról szegélyező nádfal, mely utal arra, hogy az utazók épp egy egykori nádas területén haladnak át autóval, vagy kerékpárral. Az alkotó így hívja fel a figyelmet arra, hogy a Balaton nem ér véget a partvonalnál, hanem kiterjed a tó egész vízgyűjtő területére.

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa és a PAD alapítvány szervezésében jön létre.

A szerzőről