Tudod milyen nap van ma? Nem? …

Tudod milyen nap van ma? Nem? …

41 views
0

1994-ben nyilvánította az ENSZ május 15-ét a családok napjává. Ehhez a kezdeményezéshez Magyarország is csatlakozott. A kezdeményezés a családra, mint a társadalom legkisebb egységére irányítja a figyelmet.
Ma van a Család Nemzetközi Napja. Távol álljon tőlem minden politikai állásfoglalás, már csak azért is, mert a családnak semmi köze a politikához. Úgy gondolok a családra, mint egymáshoz vér szerint vagy egyéb rokoni kapcsolatok által kötődő emberek csoportjára. A wikipédia szerint a család emberek közössége vagy több közösség kapcsolata, ahol a tagok között leszármazotti, házassági vagy örökbefogadási kapcsolat van. Egy család tagjai általában hasonló tulajdonságokkal rendelkező emberek.
Hogy kinek mi vagy ki jelenti a családot, persze egyénileg változhat. A lényeg, hogy szeretetet és támogatást kapjunk egymástól és adjunk egymásnak. A gyerekeknek kiemelten fontos, hogy családban nőjenek fel, hiszen a viselkedésmintákat, a társadalmi normákat legelőször otthon ismerik meg és biztonságban is akkor érzik magukat, ha szerető közegben nőnek fel. A Pszichoforyou egyik írásában említ egy 70 évvel ezelőtti embertelen kísérletet, ahol majomkölyköt közvetlen a születésük után elválasztottak az anyjuktól és két műanyával pótolták. Az egyik drótból volt, a másik szőrből, mindkettőnél volt cumisüveg. A kísérlet eredménye, hogy függetlenül attól, melyik műanya adta a táplálékot, a kismajom folyton a szőrös anyán csüngött. Az adott neki biztonság érzetet.
Ez azért érdekes, mert ez visszavezethető valószínűleg a hasonlóságra, de ugyanannyira a puhaságra, a szerethetőbb külsőre is, amit a kisállat igényelt. Szeretet, a kulcsszó. Ha családunkra gondolunk, minden bizonnyal ez jut elsőre eszünkbe. Mindenkinek van a tudata legmélyén olyan emlékkép, hogy édesanyja ölében ül. Szívet melengető érzés, igaz?
Anya csak egy van, nagy igazság, és apuka is ideális esetben egy fordul csak meg az ember életében. Manapság már persze a szemöldökünket sem emeljük fel, ha mozaik családokat látunk, hiszen a száz évvel ezelőtt elképzelhetetlen variációk ma már szinte természetesek a családszerkezetekben. Nem is biztos, hogy ez fontos, lényeg, hogy gyermekeink életében állandóság és biztonságérzet legyen.

A család az család, na. Maradjunk ennyiben. Boldog Család Napot!

A szerzőről