TEDx végre a Balatonon!

TEDx végre a Balatonon!

53 views
0

Szeptember 10-én Balatonfüreden rendezik idén a TEDx első balatoni rendezvényét, ahol a meghívott előadók saját történeteiket mesélik el a Balaton vagy ahhoz kapcsolódó témakörben.

A Szabadidő és Konferenciaközpont lesz az otthona a legújabb TEDx beszélgetésnek, ahol az alábbi előadók „lépnek fel”:

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke, dr. Árvai Anita, a Veganeeta Home vegán étterem és Veganeeta brand tulajdonosa, dr. Kocsis Janka gyógyszerész, Mihály Jeromos atya, a Tihanyi Apátság perjele, Mezei Csaba amatőr hajóépítő, Zólyomi Zsolt parfümőr, Tóth Balázs, a BL Yachtclub lelke, lesz szó ökológiáról, közösségről, fenntarthatóságról, és persze vízről és Balatonról.

A történetek inspirálók lehetnek, Balatonhoz kötődnek, de hatásuk és tanulságaik globálisan érvényesek és mindannyian tanulhatunk belőlük. A TED üzenete: tudásmegosztás, kapcsolódás, tanulás, nem véletlen, hogy a TED előadások olyan népszerűek, egyre többet hallani róluk a sajtóban is. A szünetekben beszélgethetünk a megszólalókkal, gasztro élményben fürödhetünk, megtekinthetjük a VJ FORTEPAN strandfotó kiállítást, utána pedig buli kifulladásig.

A szervezők, Sághy Krisztina és Végvári Imre már több TEDx konferencia megteremtésében vettek részt. Most egy saját rendezvényt álmodtak meg úgy, hogy a két szenvedélyt – a tudásmegosztást és a Balatont – összekapcsolták. „Úgy gondoljuk, hogy egyre többen vagyunk a Balatonon, költözünk le, vagy csak élünk ott félig, nyaralunk hosszabb időt, akik szívesen vennénk részt párbeszédben, kulturális eszmecserében. Így indítottuk el a projektet, és megkaptuk a TEDxBalaton licence-et, valamint a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 támogatását. Hosszú távban gondolkozunk, egy olyan platformot szeretnénk teremteni, ami egyre nagyobb és termékenyebb lesz” – mondja Kriszta. „Azt gondolom, a Balatonnál minden megvan, ami a teljes élethez kell, de a szervezett, intellektuális pezsgés még hiányzik. Vannak kisebb körök, szorosabb közösségek, de szeretnénk egy platformot, ami mindezeket összeköti” – mondja Végvári Imre. A cél tehát többek között az is, hogy találkozó pontot nyújtsanak mindazoknak, akik a Balaton régióban szeretnének tenni, élni, dolgozni, vállalkozni. A találkozásokat újabb projektek és ismeretségek követik majd, ami új ötleteknek, kezdeményezéseknek adhat talajt. 

A balatoni TEDx előadásait egy szakértő zsűri segítségével választották ki, a végleges előadói lista az ő szavazataik, és az előzetesen megkeresett előadók névsorából állt össze. A TEDx előadások nem csak a meghívottak hitelessége miatt különösen értékesek, hanem azért is, mert a 18 perces vagy rövidebb mini prezentációkat egy masszív 2 hónapos felkészülés előzi meg. Ennek során alakul ki az előadás végleges íve és tematikája.  

Fotó: https://www.tedxbalaton.hu/

„Minden témát próbálunk több oldalról megfogni. Dr. Zlinszky András a balatoni ökoszisztéma összetettségét mutatja majd meg nekünk, Tokody Klára közgazdász, balatoni blogger és meseíró a tavat övező gazdag mondavilágról mesél, Mezei Csaba amatőr hajóépítő és közösségszervező egy izgalmas hajós szubkultúrát mutat be, míg Bagyó Sándor, az ország első számú vízi mentője az életmentés témakörében tesz rendet tesz fejünkben, Kocsis Janka gyógyszerész pedig elmondja, miért is ne pisiljünk a Balatonba. Lesznek olyan előadóink, akiket felkértünk, és lesznek, akik maguk jelentkeztek, és több körös kiválasztás után kerültek be. Nagyon izgalmas névsor állt össze” – mondják a szervezők.

Mivel az esemény a hivatalos TEDx ernyője alá tartozik, az előadások videói felkerülnek majd a megosztó platformokra. Mégis, a kapcsolódás és az élő élmény miatt mindenkinek ajánlják, hogy jöjjön el! A nap délután kettőkor kezdődik, az előadások mellett lesznek még pódiumbeszélgetések a jövő fenntartható közösségi közlekedésének témakörében (melyre a szervezők is buzdítják a résztvevőket) és a vízminőség és a víz jövőjének témájában. Kisebb kerekasztal beszélgetésen is részt vehetünk Al Ghaoui Hesna vezetésével, mely a helyi közösségekhez csatlakozás témáját járja majd körül.

A TEDxBalaton a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.

Jegyek és infók: https://www.tedxbalaton.hu/

 

A szerzőről