Tavaszi kamrapolc – Helyi ízek, önálló stílusjegyek, kizárólag helyi termelőktől

Tavaszi kamrapolc – Helyi ízek, önálló stílusjegyek, kizárólag helyi termelőktől

126 views
0

Kamrapolc rovatunk az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület közreműködésével valósul meg!

Sárkány Zsuzsanna

Nemesvámos | +36-20/669-5951 | [email protected]

Sárkány Zsuzsa mézeskalács termékeit saját levendulájával ízesítve, helyi méhész mézének felhasználásával, mindig a jól megszokott saját recept alapján készíti.
Kézműves mézeskalácsai egyenként egy piciny csodát mutatnak, amelyet egyedi, kézi munkájával tár elénk már több éve. Díszítési technikájában, számos esetben a hagyományos, népi motívumokat is alkalmazza.

Sárkány Zsuzsanna

Nagyvázsonyi Gyümölcs Kertészet

8291 Nagyvázsony, Kossuth L. u. 11. | 06-20/468-6978 | [email protected] | www.ngyk.hu

Ildikó és családja több mint 30 hektáron – folyamatosan növekvő területen ökológiai gazdálkodást folytatnak. Mintegy 8 hektáron termesztenek málnát, emellett 1-1,5 hektáron szamócát, valamint 1 hektáron körtét. A betakarítást kézi erővel, valamint málnakombájnal végzik, így egységesebb, alaposabb és egyszerre nagy mennyiségű és minőségi gyümölcs szüretelését tudják megvalósítani. Most már nem csak a közvetlen fogyasztókat, hanem a környékbeli kistermelőket is ki tudják szolgálni bio minősítésű gyümölcseikkel. Az alapanyagot ők maguk is igény szerint feldolgozzák, lekvárt, dzsemeket, szörpöket és pálinkát is készítenek.

Nagyvázsonyi Gyümölcs Kertészet

Sümegi Pálinkaház

8330 Sümeg, Eitner F. u 153/9. | +36-30/217-1779 | [email protected] | www.sumegipalinka.hu

A Sümegi Pálinkaház 2015 -ben kezdte meg pálinka lepárló tevékenységét, kereskedelmi pálinka előállítással és bérfőzési tevékenységgel.
A műhely rendelkezik aromatornyos (egylépcsős) és kisüsti berendezéssel is, így alternatíva nyílik mindkét technológia igény szerinti alkalmazására. A pálinkavilág iránt érdeklődők így betekintést nyerhetnek a lepárlás minden egyes folyamatába és lehetőségük adódik az előállított termékek megismerésére is.

Sümegi Pálinkaház

Szabó és Fia Borpince

Szabó József és Szabó Gergő | 8272 Balatoncsicsó 1253 Hrsz. | +36-70/317-2982 (Gergő), +36-30/627-1640 (József) | [email protected] | www.csicsowine.hu

A Szabó és Fia Borpincében a Szabó Család biztosítja a minőséget. A szőlőt főként önmaguk művelik, a borokat Gergő készíti. Gergőék minden borukról tudják, hogy mely dűlőben termett a szőlője. Balatoncsicsó és környékén vannak szőlőterületeik. A család hitvallása, hogy minden szóban és borban ott van az előző generációk tisztelete és az elkövetkező generációk reménysége.

Szabó és Fia Borpince

Rendeki Kézműves Porta

8474, Csabrendek, Rákóczi u. 31. | +36-20/280-6565 | [email protected]

Csík Tamás és felesége Réka a Bakony déli nyúlványának tövében, Csabrendeken alakították ki kézműves portájukat. Mind a ketten a „Népművészet Ifjú Mestere” cím birtokosai. Tamás kovácsoltvas munkái sajátos stílusjegyeitől és a kézi megmunkálástól válnak minőségi és egyedi alkotásokká. Réka a kukoricacsuhéból varázsol mindenki számára elérhető használati és dísztárgyakat.

Rendeki Kézműves Porta

Bővebben az Éltető Balaton-felvidékért Egyesületről:

8330 Sümeg, Váralja u. 6. – 87/350-111 – [email protected] – www.eltetobalatonfelvidek.hu

Mi itt élünk a Balaton-felvidéken. „De jó nektek!” – szokták erre mondani a Balatont szerető emberek. „Jó bizony!” – gondoljuk és mondjuk mi erre. Szeretjük a nyarakat, amikor rengeteg ember van itt, szeretjük a telet, amikor szinte „magunk vagyunk”.

Igazán szeretjük a hozzánk mindig korábban érkező tavaszt és a nálunk mindig tovább maradó őszt. Azt is bevalljuk mindig őszintén, hogy nekünk – azért – mindez mást jelent. Nem többet vagy kevesebbet: mást. Mi itt születtünk, itt tanultunk, itt alapítottunk családot és itt is maradtunk.

Olyanok is vannak köztünk sokan, akik ezért vagy azért, egyszer csak ideköltöztek és másnaptól ugyanazt érzik, mint mi: itthon vagyunk. Mi, itt vagyunk itthon, nekünk ez a hazánk. Sokat kaptunk, kapunk nap, mint nap a Balaton-felvidéktől és ezért elhatároztuk, hogy sokat is akarunk adni neki: ezért hoztuk létre az Éltető Balaton-felvidékért Egyesületet.