Szeretjük Tihany fából faragott szobrait

Szeretjük Tihany fából faragott szobrait

454 views
0

Tihanyban jártunk és belebotlottunk néhány csodálatos fafaragványba. Aztán még egybe. És még egybe. Csodálják meg őket önök is megismerve hátterüket. 
Ha ráérősen sétálunk Balaton e magasan kiemelkedő településén minden érzékszervünket használva, élvezve az illatokat, fényeket és a látványt – a visszhangról nem is beszélve– biztos, hogy belebotlunk néhány fafejű alakba. Ezúttal szó szerint értve. Mindenképp érdemes nyitott szemmel járni , mert megbújnak ugyan, de itt-ott láthatóak. Sajnos, van,  akit a borostyán szinte megfojt és alig látható az arca. Van, akit az időjárás hagyott helyben, de egy lakkozás csodát tenne vele. Egy biztos, a vendégek megjelenésével így vagy úgy mindegyik újjászületne. Ahogyan az éttermek, és  a vendéglátó társadalom is.

A Régi Idők Udvara Skanzen és Étterem faalakjai magányosan várják a nyitást és a vendégeket – egyelőre hiába. Így nekünk is csak a kintről látható alakokat sikerült lefotózni, de azokat nagyon szeretjük. Papp Róbert, az étterem tulajdonosa elküldte emellett a belső térben található szobrok fotóit is és mesélt nekünk a szobrok keletkezéséről.

Három ízben szerveztünk szobrász találkozót  itt nálunk a Régi Idők Udvara Skanzen és Étteremben, az utolsót 2013-ban. Öt szobrászt kértünk fel erre  feladatra, akik pár nap alatt a megadott témakörben (népi kultúrkör) az általunk biztosított farönkökből saját szájízük szerint alakították ki a műveket, melyek a mai napig az étterem udvarát díszítik.

Hozzátette, ő is faragott szobrot, a Vak koldus például az ő műve. A szobortalálkozón ott volt például Major Lajos, Csávás Csaba, Major Janka, és Beretvás Csanád is. A tulajdonos bízik benne, hogy május 14-étől élvezhetjük az étterem vendégszeretetét.

Tihany további, általunk megismert fa szobrai: az apátság tövében Beretvás Csanád, Major Lajos és Csávás Csaba szobrászok Három szerzetes barát című közös alkotása áll. A polgármesteri hivatal előtt pedig  Szent István és Gizella „szobrozik”.  Székelyudvarhelyi fafaragók műve: Felszegi Sándoré, Tarcsafalvi Lászlóé, Varga Gyuláé.

Tekintse meg galériánkat!

 

A szerzőről