Számukra a Dél-Balaton a világ legjobb borvidéke!

Számukra a Dél-Balaton a világ legjobb borvidéke!

10 views
0

A Bujdosó pince története 1972 tavaszán kezdődött, amikor id. Bujdosó Ferenc, a család Feri papája az első szőlőtőkéket elültette. Ma már három generáció dolgozik a borászatban együtt, közel 90 hektár szőlőt művelve a Balaton déli partján, a változatos Somogyi-dombság kiemelt adottságú dűlőiben. 

Egy ekkora birtok és a szőlők magas minőségű művelése már önmagában egész éves elköteleződést kíván, ennek azonban itt nincs vége, ugyanis Bujdosóék már a 90-es évek elejétől palackozzák boraikat. Három generáció osztozik a pincészet feladatain: a legnagyobb tapasztalattal bíró Feri papa felügyeli a szőlőmunkákat; fia, Feri és menye, Bea a borászati kérdésekben döntenek, míg másik fia, Zsiga a kereskedelem területén áll helyt. A fiatal generáció ugyancsak aktívan kiveszi részét a munkából – Zsiga gyermekei, Dana és Matyi az értékesítésben dolgoznak, míg Feri legfiatalabb fia, Ferkó külföldön szerzett borászati tapasztalatát pár éve már itthon kamatoztatja.

 

A birtokméret mostanra kialakult, a legfontosabb területek és a fajtaszerkezet beállt, persze ez nem jelenti azt, hogy időnként ne lehetne finomhangolni és egy-egy területet megújítani. A borvidéken tradicionálisan széles a fajtaválaszték, az adottságok sok fajtának ideálisak, így nem alakult ki egyeduralkodó szőlő. A pincénél fehér fajtákat találunk a területek 65%-án. Olyan helyi, hungarikum fajtákkal dolgoznak, mint az Olaszrizling, az Irsai Olivér, a kékfrankos. A világfajták közül kiemelkedő itt a Sauvignon Blanc, a Muscat Lunel, a Rajnai Rizling és a Chardonnay, míg a kék szőlők közül a Merlot érzi a legjobban magát. A pezsgőkészítés egyre hangsúlyosabban jelenik meg Bujdosóéknál, ezért a pinot noir és chardonnay mellett a furmint is szerepet kap a birtokon.

Az ültetvények megújításakor Feri papa tapasztalatára alapoztak, az ő fejében a teljes borvidék 50 évnyi szüret időpontja, termésátlaga, mustfoka áll össze egy táblázattá.

Ma már látszik, milyen jó döntés volt ezek mentén telepíteni, a megfelelő fajták kerültek a nekik legalkalmasabb területekre.

Vallják, hogy mindig van lehetőség fejlődni, ezért rendszeresen járnak hazai és külföldi tanulmányutakra. A szőlőművelést szeretnék a lehető legmagasabb szintre emelni, törekszenek a vegyszermentességre, a zöld szemlélet bevezetésére. Folyamatosan keresik azokat a megoldásokat, amelyek a kor és a klímaváltozás kihívásaira megadják a választ. Ennek egyik eredménye, hogy ma már a betegségeknek ellenálló rezisztens, Solaris szőlőfajtát is találunk a birtokon.

A Bujdosó család számára mindig egyértelmű volt, hogy milyen ereje van a közösségnek, összefogásnak, ezért egy pillanatig sem hezitáltak a Balatoni Kör indulásakor a csatlakozással. Aktív tagként rengeteg közös élményt éltek át 10 év alatt, ma már teljesen reálisnak látják az egész éves Balaton koncepcióját. A régiós összefogás eredményeként született meg a BalatonBor, az olaszrizlingből készülő bor stílusát közös kóstolók alatt alakították ki a borászok és a legnagyobb erénye pont az egységesség. Bármelyik pince BalatonBorát kóstolva biztosak lehetünk annak jó minőségében. A Hegybor ugyancsak olaszrizlingből készül, de magasabb koncentráció és beltartalom jellemzi, így a gasztronómiában az ételpárosításhoz is tökéletes.

 

A borvidéken hagyományosan hangsúlyos szerepet tölt be a pezsgő, Feri a diplomamunkáját ennek a témának szentelte, majd Németországban töltött több időt, ottani pezsgőpincéknél. Hazatérve a rendszerváltás és nem a BB pezsgőmesteri állása várta, így a tervek egy időre elnapolódtak, hiszen a családi birtok alapozása rengeteg energiát követelt. A buborékok azonban fontos szerepet kaptak, a borvidéken elsőként készítettek gyöngyözőbort, majd 2018-ban bemutatkozott első tradicionális pezsgőjük. Ezzel pedig egy újabb utazás vette kezdetét, amiben már fia, Ferkó lett társa. A 2021-es évjárat újabb komoly előrelépést hozott, attól kezdve a pezsgőkészítés minden apró munkafolyamatát saját kezükbe véve dolgoznak, együtt pezsegve minden buborékkal, a rázás kézzel történik a tradicionális recept alapján, ami bár időigényesebb, viszont kíméletesebb és elősegíti a későbbi lassú érlelést. Az eredményt idén nyáron meg lehet kóstolni, a család azt tervezi, hogy a Kékszalag befutóján már ezzel koccintanak.

A Bujdosó család a Balaton szerelmese, a 80-as években egy 25-ös túrajollével járták be keresztül-kasul a tavat hétvégente. A vitorlázás iránti szerelem megmaradt, most már időt is tudnak szakítani rá, így Feri, Zsiga és Matyi a Pannónia 70-es cirkálóval a balatoni vitorlás versenyek állandó résztvevője. Nyertek már Fehérszalagot, Pünkösdi Regattát, Félszigetkerülőt és Szüreti Regattát, többszörös magyar bajnokok a 70-es cirkáló osztályban, 2020-ban pedig régi álmuk teljesült, amikor elsőként végeztek a legendás Kékszalagon a hajóosztályukban. 

Bőven van még tervük az elkövetkező évekre, régi vágyuk egy méltó kóstolóhely, ahol szívesen vendégül látnák az érdeklődőket. Egyre nagyobb hangsúlyt kap az olaszrizling, Sauvignon Blanc és a Kékfrankos, ezek stílusát még szívesen csiszolnák, ahogy a pezsgővel kapcsolatban is vannak ötleteik. 

Írta: Burai László

A szerzőről