Rekord: ötvenezren kötöttek ki a földvári szabadtérin

30 views
0

Előadás után még a publikum is táncra perdült; új műfaj is bemutatkozott a balatonföldvári Kultkikötőben, a klasszikus balett.

Ötvenezer látogató – kiemelkedő szezont zárt a balatonföldvári Kultkikötő. A nyolcadik évad összegzése szerint a 960 fős befogadóképességű szabadtéri színház idei 150 előadására közel 40 ezer regisztrált érdeklődő érkezett, az ingyenes eseményekre közel tízezren – tudtuk meg Nagy Viktor ügyvezető igazgatótól. Két év alatt, 2011 óta közel negyven százalékkal nőtt a látogatottság. A déli part színházi csomópontjának egyik varázsa – a helyszín különlegességén és a produkciók színvonalán túl –, hogy az előadó-művészetek széles palettáját igyekszik bemutatni. Szinte minden, a szabadtéri környezet lehetőségei között működni tudó műfaj: vígjáték, tragédia, lélektani dráma, zenés est és musical, kortárs- és néptánc-előadás szerepelt eddig a műsorban, a nagyszínházi előadások mellett pedig gyerekszínházi produkciók, kézműves-foglalkozások, koncertek, fotókiállítások, a Part Mozi keretében ingyenes filmvetítések, borkóstolók, stand-up produkciók.

Többek között óriási érdeklődés kísérte a Quimby színház-koncertjét, a Kultkikötő és az Orlai Produkció közös bemutatóját a Hippolyt-ot Mohácsi János rendezésében, a Pelsőczy Réka remek rendezésében bemutatott Római vakáció pedig a nyár egyik legromantikusabb zenés estéjét hozta a nézők számára. A Körúti Színház Mese habbal című vérbő komédiájában Koltai Róbert, a nagy sikerű Piaf-est-ben pedig Vári Éva volt visszatérő vendég. A Lövölde teret Kern András, Hernádi Judit és Heilig Gábor „hozta el”, a Csodalépés című estéjével pedig Rátóti Zoltán aratott zajos sikert. Rúzsa Magdi „Magdaléna Rúzsa” című személyes dal-történetei meghatották és elgondolkodtatták a közönséget, a kárpát-medencei folklór kincseire épülő, Diószegi László koreográfus összeállításában bemutatott Balt Orient produkció dinamizmusa pedig szinte letaglózta, előadás után spontán táncra sarkallta a közönséget. A Fanfara Complexa, a Zagyva Banda, a Válaszút Táncegyüttes, a Somogy Táncegyüttes, a Szászcsávási Zenekar és Antal Tibor produkcióját látva és hallva, ez nem is csoda. Ez év nyarán új „kultkikötős-műfaj” is született, a Pécsi Balett bemutatkozásával a klasszikus balett is a Balatonra érkezhetett Vincze Balázs Harangozó-díjas rendező-koreográfus Mozart zenéjére készített Banális viszonyok-édes finomságok című darabjával.

A Kultkikötő téli szünetre vonult, a működtető Összpróba Alapítvány azonban már elkezdte a kilencedik évad előkészítését.

Forrás: sonline.hu