Kulipintyó és a Balaton Királynője

Kulipintyó és a Balaton Királynője

69 views
0

A két világháború között a „Balaton királynőjének” titulálta a korabeli sajtó Balatonföldvárt.

Most ezzel a címmel helytörténeti kiállítást nyitottak a települést alapító Széchenyiek hajdani villájában, a Kulipintyóban, melyet a helyi önkormányzat tavaly kapott ingyenes tulajdonba az államtól, s mostanra újította fel saját erőből.– Becenevet csak annak adunk, ami a szívünkhöz a legközelebb áll – mondta a szombati avatón Lengyel Györgyi államtitkár. – Talán a kis Zsiga, a későbbi író és Afrika-vadász, Széchenyi Zsigmond adta az ihletet a villa elnevezéséhez. A Széchenyiek példát akartak mutatni az arisztokráciának őszinte közjóakarásból, felelősségvállalásból. Tevékenységük arra is rámutat, hogy mekkora az egyén felelőssége. Bátor tettek, jó döntések vitték előre mindig a világot. Ma is van újjászületés, ezt bizonyítja ennek a villának a sorsa, mely szellemi örökség, hagyaték, amit a város megőrzött.

Witzmann Mihály, a megyei közgyűlés alelnöke arra hívta fel a figyelmet: az önkormányzat negyvenmillió forintot költött saját erejéből az épület felújítására. Holovits Huba balatonföldvári polgármester azt mondta: a Széchenyiek örökségét szem előtt tartva méltó helyet kell kapjon a Kulipintyó a város életében. – Igyekeztünk tartalommal megtölteni, A Balaton királynője című kiállítás a fürdőhely megszületését, virágkorát idézi fel. Célunk az is, hogy sarkallja ez a helytörténeti bemutató arra a helyi polgárokat és az itt nyaralókat, hogy tevékeny részesei legyenek ők is a jelennek. S gondolatébresztőnek is szánjuk; aki tudja, ossza meg velünk emlékeit a régi Földvárról, hogy teljessé válhasson a város múltjának megőrzése.

A polgármestert kiemelte: számos helybéli segített a kiállítás anyagának összeállításában, a Korbuly-család például a két világháború között készült filmet bocsátott a rendelkezésükre.
– Ha az Úr nem építi a házat, hiába fárad az építő – így a villát megszentelő Varga Péter plébános, aki arról is beszélt: a sokat szidott arisztokrácia támogatta az iskola- és egészségügyet, segítette az árvákat, „megvolt tehát az emberek java, abban az időben nem is szidták”.
A Kulipintyó a települést alapító Széchenyi Imre öccsének, Széchenyi Viktornak (1871-1945), az egykori Földvárpuszta tulajdonosának villája volt, ahol fia, a híres író, Afrika-vadász Széchenyi Zsigmond (1898-1967) gyermekéveit töltötte.

Az ismert utazó-vadász visszaemlékezéseiben többször szól a földvári gyökerekről és a villáikról is: „Széchenyi Emilé volt az Éliette. Géza nevű félszemű nagybátyámé lett a Bölömbika, mienk pedig a Kulipintyó. Lili pedig a Földvár villát építtette.” Zsigmond naplójában nyaralásaikról is írt: „Apám kitűnő úszó volt, akárhányszor átúszta a tavat Szántód és Tihany közt, amerre a komp közlekedik. Alig várta a vihart, minél magasabban jártak a hullámok, annál lelkesebben szelte őket.”

sonline.hu