Prieger Zsolt: Először technózunk, aztán jönnek az Anima-dalok

Prieger Zsolt: Először technózunk, aztán jönnek az Anima-dalok

177 views
0

Június 24-én Badacsonytomajban lép fel a Kultkikötő Frissteraszán az Anima Sound System live act produkciója: DJ-znek, de előadnak élőben legendás Anima-dalokat és jól megtáncoltatnak mindenkit. A majd’ 30 éves zenekar vezetőjével, Prieger Zsolttal beszélgettünk, aki természetesen szintén érkezik az Anima-projekttel. 

 Mennyire viselt meg az elmúlt év korlátozásokkal teli időszaka?

Inkább kaptam tőle, mint veszítettem volna. Sokszor elmondom, de a legjobb éveim egyike volt ez az amúgy bizonyos szempontból valóban szörnyű esztendő, mert rengeteg mindent csináltam, tanultam és kaptam. Azt is megkérdezték már párszor, hogy mi túlélési technikám, de ilyenkor azt tudom őszintén válaszolni csak: egyre hálásabb vagyok mindenért. Ennél jobb túlélési technika nincs. Minden nap így kelek és fekszem. 

Mit tanultál meg magadról a covidos idők hatására? Volt valami felismerés, tanulság az életedben?

Hogy zenéért, alkotásért, egészségért, a barátaimért, a szeretteimért, mindenért tudok és illik is köszönetet mondani. A többi meg – dalok, írások, kooperáció – jönnek magától. Szóval, alkotni és kicsit befelé figyelni – ha nem hangzik nagyon közhelyesen.

Mivel töltötted a koncertmentes hónapokat?

Nemrég jelent meg az Anima Sound System emblematikus nagylemeze, a Shalom bakeliten. Most jön egy másik Anima-lemez is, egy új, a The Big Gipsy Sound Clash Rework, ami pedig a Gipsy Sound Clash című albumunk újradolgozott változata, vendégalkotókkal. Az új dalaink amúgy is elég erőteljes roma hatásokat mutatnak, közben az említett lemez is 20 éves lett. Sok újragondolás, remix, re-edit született belőle, amit most összegyűjtöttünk. Lesz egy új dal a Romano Drom énekesével, Kovács Antival. A szám vokalistája meg Törőcsik Franciska lesz, akivel szintén sok mindent csinálunk közösen, például irodalmi esteket. Mindegyikhez külön zenei anyagot írok vagy állítok össze: Térey kaddis-jellegű sirató-felidéző attitűdű, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon közelmúltban bemutatott Pilinszky-előadásunk meditatív-tűnődő, a most készülő Mészöly-darabunk, a Cserepek, félálomban pedig jazz-orientált, s a neves író kevésbé ismert lírai énjére, a verseire koncentrál. 

Hogy vagy, mióta megnyílt újra az élet? 

Ugyanaz van, mint eddig, alkotás, írás, olvasás, előadás előadás után. Alig várom, hogy találkozzunk Badacsonytomajban, ahol meg egy másik énünket, a táncoltatósat vesszük elő, hangszerekkel DJ-zünk, Fanni meg énekelni fog. Először technózunk, aztán jönnek az Anima-dalok.

Időben kaptatok oltást? Tudtatok-e esetleg hamar és bátrabban közösségbe menni, próbálni.

Igen, kaptunk időben, ez leginkább egy közösségi gesztus, nem kell ahhoz oltáshívőnek lenned feltétlenül, hogy rájöjj: ahhoz, hogy együtt legyél a barátaiddal, ne adj isten táncolj és szórakozz, jobb, ha be vagy oltva.

A próbák leálltak vagy folytak az elmúlt hónapokban? 

Folyamatosan próbáltunk eddig, ráadásul szülővárosunkban Szombathelyen, így legalább többet látom anyukámat is. az interjú után is vonatra szállok és megyek Szombathelyre.

Mennyire tervezitek az együttessel munkával tölteni  a nyarat? Vagy más terveitek is vannak?

Nekünk a munkánk a szórakozásunk, úgyhogy nincs megállás, egyfolytában játszani fogunk, vagy ha nem koncert lesz, akkor live act-ezünk, vagy éppen Franciskával irodalmi esteket tartunk.  Már kész a Temptation’s Not An Easy Thing című Bob Dylan-feldolgozásalbumunk is, lesz belőle egy műsor szeptember 26-án, ráadásul az A38 hajón, ahova persze meghívnánk a lemez csodás főszereplőit is, Szabó Benedeket, VENI-t, Telma Lincolnt,  Árvay Gábort a Fran Palermo-ból és több meglepetésvendéget is.

Mik a további terveid az Animával az idei évre?

Sok új dal a tesómmal, sok nagyszerű koncert, már mindenki be van sózva nagyon. Ha kijönnek a már említett lemezek, akkor a szintén kész Jerusalem My Love és Stockhausen Syndrome című évek óta készülő albumainkat is kihozzuk végre. Ráadásul egy szeptemberi fesztivál szervezésébe is belefogtam a munkatársaimmal, ami nagyon más lesz, mint amit az elmúlt évtizedekben “fesztiválon” értettünk. Better Half a címe, a Pannónia szívében, Fejér megyei településeken kerül megrendezésre, közel martonvásári lakóhelyemhez, és ahogy a címe is mutatja, a jobbik énünkről, a női szenzibilitásról, a szakralitásról és a kísérleti modern művészetről szól majd, csak másképp, mint ahogy eddig megszokhattuk.

A Balatonról mi a legkedvesebb emléked? 

– Édesapám balatoni gyerek, úgyhogy rengeteg emlékem van. Balatonvilágosi és bozsoki nagynénéimez, unokatestvéreimhez közeli a kapcsolatom, a badacsonylábdihegyi pinceigazgató nagybátyámmal közösen töltött nyarak, a Badacsony rendszeres megmászása mind maradandó élmény. De például a tomaji Szent Imre templom is meghatározó. Szerintem fellépés előtt biztosan újra meglátogatom. Este meg csapunk egy nagy bulit, utána meg lesz mit megbeszélnünk az odaérkezőkkel. Már várjuk nagyon.

 

A szerzőről