Ne bántsátok a fecskéket!

Ne bántsátok a fecskéket!

24 views
0

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén is felhívást intézett a lakosság felé a fecskék tavaszi költésével kapcsolatban. 

„A tavasz kiemelt fecskevédelmi időszak, amiben a lakosságnak és az önkormányzatoknak óriási szerepe és felelőssége van!” olvashatjuk az intézet honlapján. Kiemelik, hogy a fecskéknek fontos szerepe van a biológiai körforgásban, hiszen a klímaváltozással megjelenő új kártevő és betegségterjesztő rovar- és szúnyogfajok, valamint az általuk terjesztett kórokozók elleni biológiai védekezésben óriási szerepe van a fecskéknek , hiszen természetes úton csökkentik ezek számát. Egy mérés szerint a költési időszak alatt egy fecske, azonkívül, hogy nem csinál nyarat, egy kilogramnak megfelelő muslica vagy légy méretű (és ami közte létezik) repülő rovart fogyaszt el.

Mint olvashatjuk, az elmúlt két évtizedben 50%-kal csökkent a fecskék példányszáma Magyarországon, amelyben óriási felelősségünk van. Tehát ha a gólyabálunkra menet tíz boldogan repdeső fecskében gyönyörködtünk, akkor ma már ugyanez a szám maximum öt darab lenne, annyira megcsappant az állomány. Sajnos sokan leverik a fecskefészkeket a tető alól, mert nem szeretik a koszt, amelyet csinálnak (ürülék, táplálék, fészekdarabok). Ezenkívül a mezőgazdasági állattartás csökkenése és a szúnyogirtás túlzott kemizálása is sújtja a faj fennmaradását, továbbá a klímaváltozás miatti gyakoribb száraz időszakok (így a sár hiánya, táplálékhiány) is negatívan hatnak az egyedszámra.

Amit mi megtehetünk, hogy egyrészt a meglévő fészkeket nem bántjuk, másrészt mesterséges fészkeket helyezünk ki, amelyek akár házilag is elkészíthetők, vagy megvásárolhatók. További részletek ITT.

 

A kiemelt képért köszönet: Photo by Photoholgic on Unsplash

A szerzőről