Ismerd meg a Podmaniczky Pincészetet, borát a Kultkikötőben meg is kóstolhatod!

Ismerd meg a Podmaniczky Pincészetet, borát a Kultkikötőben meg is kóstolhatod!

182 views
0

2022 nyarán a Kultkikötő elhatározta, hogy a borkultúra jeles hazai képviselőinek segítségével még magasabbra emeli a Balaton borrégió kiemelkedő borainak dicsfényét. E célból négy borászat együttműködésével a Kultkikötő balatonboglári programjain a nézők egy-egy pohár bort kóstolhatnak a készlet erejéig, hogy megismerjék a régió borait. A színház büféjében van lehetőség a borok megvásárlására is. A négy borászat egész nyáron időszakosan 1-2 hét erejéig képviselteti magát a Kultkikötős rendezvényeken. Július második két hetében a Podmaniczky Pincészet tételeit kóstolhatjuk Balatonbogláron, ismerkedjenek meg a borászattal.

     

Podmaniczky János, Podmaniczky Péter, Podmaniczky Róbert és Podmaniczky Rozália

Tavaly, a Berliner Wine Trophy versenyen aranyéremmel díjazottak között szerepel többek között a Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince is. A Berliner Wine Trophy az egyik legjelentősebb borverseny Európában, ami egyben a legnagyobb OIV (The International Organization for Vine and Wine) szabályok szerint működő borverseny. A pincészet arany bora a Tere-fere 2019 rizling bora volt. Ennek a bornak a 2013-as évjárata egyébként 2019-ben a Semmelweis Egyetem Bora címet is elnyerte.

Péter, a borkészítés egyik mestere egy interjúban elmondta, két éve költözött vissza a Balaton partjára. Dolgozott többek között a Varga Pincészetnek is, Budapesten borászati vezetőként a Bognár Pincészetnél tevékenykedett.

– A Podmaniczky Pincészetben is dolgozom, édesapámat segítem tanácsokkal, ha szüksége van rá. Emellett a Rádpusztai Szőlőbirtok 90 hektáros ültetvényein a birtokgazdai teendőket is ellátom.

– osztotta meg az olvasókkal feladatait a fiatal szakember. Nem véletlen tehát, hogy a családi pincészet Terefere nevű rajnai rizlingjéért, mely elnyerte a Somogy Bora kitüntető címet, és a Rádpusztai Szőlőbirtok chardonnay-jának járó Somogyi Hírlap bora elismerést is, ő vehette át nemrégiben.

Szóládon létesítették első jelentősebb szőlőterületüket egy északnyugat – délkeleti irányú dombvonal platóján. A talajképző kőzet a tájra jellemző homokos lösz, ide 2000-ben Cabernet sauvignon és Pinot noir szőlőfajtákat telepítettek.  A Kőröshegy, Mogyoródi-tető terület a szóládi ültetvényhez hasonlóan homokos lösz. Ide 2002-ben Chardonnay-t, Pinot blanc-t és Rajnai rizlinget telepítettek. 2004-ben a déli – délnyugati fekvésbe Pinot noir és Kékfrankos, a nyugati fekvésbe Sauvignon blanc került. 2015-ben a terület hűvösebb részébe Irsai Olivér ültetvényt létesítettek.

1979-ben kezdték meg a balatonföldvári pince építését. A borok érlelése itt történik acéltartályokban és fahordókban.  A balatonföldvári pincében kapott helyett a termelői borkimérés is. Itt a folyó- és palackos borokat minden nap 16.00 – 18-00 között találják meg a vásárlók.

A Kőröshegyen egy feldolgozó és palackozó is létesült: hűtött erjesztőtartályokkal, barrique hordós résszel.
Péter elmondta azt is, nem mellékes a borkészítő. A borász személye is meghatározhatja egy-egy bor jellegzetes karakterét, a pincészet termékválasztékát. Podmaniczky Péternek ezzel kapcsolatosan is nagy tervei vannak.
Alapvetően kevésbé kedvelem a nagyon parfümös, sokat ígérő borokat. Azt hiszem, inkább részesítek előnyben egy magasabb sav- és alkoholtartalmú, nemesebb bort.
Majd tovább folytatta, „Szükségesnek tartom, hogy legyenek könnyű boraink, mint az Irsai, vagy egy jó rozé, ahol dominálhatnak a gyümölcsös ízjegyek, de arra törekszem, hogy azért az általam elképzelt borok is megjelenjenek a kínálatban.”

 

A Podmaniczky Pince borait július 18-31. között ízlelhetik meg a Kultkikötő programjain.

A borok mellé az alábbi előadásokat “kínáljuk”: 
2022. júl. 23. – A GRUND – vígszínházi fiúzenekar koncert
2022. júl. 31. – Loveshake: Az élet összeráz – Rezes Judit és Szabó Győző

 

A szerzőről