Illatok és hajfonatok – részlet Berg Judit új Két kis dinó könyvéből

Illatok és hajfonatok – részlet Berg Judit új Két kis dinó könyvéből

168 views
0

Ha ismered a Két kis dinó eddigi történeteit, jó hírünk van!

Június 5-én megérkezett a Pagony kiadóba Berg Judit: Két kis dínó és a honfoglalás című új része Kőszeghy Csilla rajzaival!

Az alábbiakban ebből olvashattok részletet!

Illatok és hajfonatok

A triceratopszok szaglása nem olyan fejlett, mint a tirexeké, ezért beláttam, hogy jobb lesz, ha követem Nyammot, aki orrát a magasba emelve körbeszimatolt, aztán határozottan elindult az egyik irányba.

– Finom husit érzek! – cuppogott lelkesen.

– Sült vagy rántott? – érdeklődtem óvatosan, mert a barátom ízlése igencsak eltért az enyémtől. Én például sosem ropogtattam volna bogarakat ebéd utáni desszert gyanánt!

– Nyers! Véres! – ujjongott Nyamm, és már szinte futott a szagok irányába.

– Várj, hé, keressünk inkább valami mást! – kérleltem, de persze hiába. Szerintem, ha Nyamm éhes, akkor megsüketül, mert olyankor sosem hallgat az okos szóra. Hiába beszélek hozzá, rám se hederít!

Az egyik kupolás sátor mögött néhány lovat pillantottunk meg. Egy szép nagy fához voltak kötve, de olyan lazán, hogy nyugodtan legelhessenek. Mindegyik fel volt szerszámozva, és Nyamm egyenesen ahhoz futott, amelyiknek a hátán a legszebb, legdíszesebb nyereg virított.

– Fel kell rá másznunk, Trikó! – szuszogott vágyakozva.

Megharagudtam. Abban biztos voltam, hogy nem lovagolni szeretne. Akkor mit akar a ló hátán? A kis mohó képes lenne egy élő lovat megharapni, csak azért, mert éhes? Azt már nem! Ez már tényleg több a soknál. De a barátom csodálkozva nézett, amikor megdorgáltam a gonosz szándéka miatt.

– Hát nem érzed, Trikó? A díszes nyereg alatt lapul a fincsi husika! Fogadok, hogy egy egész nagy szelet!

– A nyers húst hűtőszekrényben tartják, nem a nyereg alatt – vélekedtem, mert mi triceratopszok, a tirexekkel ellentétben, az eszünkről vagyunk nevezetesek.

De Nyamm nem törődött velem. Éles karmait a fa kérgébe vájva megpróbált felmászni a törzsön, hogy onnan lendülhessen át a ló hátára. Komolyan mondom, pteranodonnak, vagyis szárnyas dínónak képzeli magát! 

Ám ekkor megjelent egy lány, bő nadrágban, bőrcsizmában, térdig érő kaftánban, hosszú hajfonataiba tűzött aranykorongokkal, amelyek úgy csillogtak, mint a nap az égen. Azonnal észrevette Nyammot, és mit sem törődve a karmokkal és az éles fogakkal, két ujja közé csippentette.

– Hát te miféle jószág vagy? – kérdezte ámulva. De akkor döbbent csak meg igazán, amikor Nyamm, akit elég régóta próbálok jólneveltségre tanítani, nagyra nyitotta a száját, és morgás helyett értelmesen válaszolt.

– Nyamm vagyok, tirexkölyök a zsírkréta korból, és mindjárt éhen halok, ha nem adsz abból a finom véres husiból, amit a nyereg alá dugtál.

A lány döbbent arccal bámult rá.

– Trikó, szólj már neki, hogy engedjen el, vagy megharapom! – kalimpált Nyamm, mire a lány azonnal forgatni kezdte a fejét, hogy megnézze, kihez beszél a barátom. Nem valami nagy taktika elárulni az egyetlen szövetségest, aki ügyesen meglapult egy fűcsomó alatt! Persze ezek után én is hamarosan a lány mancsában vergődtem, aki szerencsére nem akart bántani minket.

– Vajon az alsó vagy a felső világból jöttetek, kicsi lények? – kérdezte tűnődve. – Mert itt, a középsőben nem élnek hozzátok hasonlatos állatok. Külsőre inkább az alvilági fenevadak kölykeire emlékeztettek, de olyan kicsik és kedvesek vagytok, hogy tán mégis a jó szellemek küldtek benneteket, hogy megsegítsétek nemzetségünket a nagy úton! Apor örülni fog az érkezéseteknek!

JÁTÉK!  

Szia! Emlékszel még rám? 

A nevem Trikó. A barátom pedig Nyamm. 

Ha arra is emlékszel, ki az írója a Két kis dinó könyveknek, küldd el a választ a  [email protected] e-mail címre!

A helyes választ beküldők között 3 db Két kis dínó és a honfoglalás könyvet sorsolunk ki! Beküldési határidő 2021. Július 31. 

A sorsolás időpontja: augusztus 1. A nyerteseket e-mailben értesítjük. 

Ha pedig havonta egy, névre szóló levélben érkező mese csomagot szeretnél kapni a két kis dínótól ezzel támogatva az UNICEF kampányát, látogass el ide:

https://www.pagony.hu/cikkek/szeretnel-levelet-kapni-a-ket-kis-dinotol

A szerzőről