Így figyeljünk télen a kertünkbe tévedő madarakra

Így figyeljünk télen a kertünkbe tévedő madarakra

30 views
0

Sokan vagyunk, akik telente rendszeresen odafigyelünk arra, hogy eleséget helyezzünk ki a környékbeli madaraknak. Jóleső látvány figyelni a meleg szobából, ahogy meglátogatják a madáretetőt. De mivel segítünk és mivel ártunk a tollasoknak? Mi az, amit a legnagyobb jószándék mellett is elronthatunk? A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság négy pontban foglalta össze a téli madáretetéssel kapcsolatos alapvető szabályokat.

Mikor etessünk?

Az etetési időszak december elejétől február végéig tart. Nagyon fontos, hogy ilyenkor ne csak egyszer-egyszer, hanem folyamatosan tegyük ki a táplálékot, hiszen az etetéssel a szokásosnál jóval több madarat vonzunk a területre. Ha a tél közepén hagyjuk magukra kis vendégeinket, és máshol nem találnak eleséget, akkor akár egy napon belül éhen pusztulnak. Különösen nagy a veszélye ennek ónos esők, havazások idején.

Mivel etessünk?

Bármilyen olajos mag – fekete napraforgó, dióbél, tökmag – megfelelő, hiszen ezeket a legtöbb madárfaj elfogyasztja. Kifejezetten cinegéknek készíthetünk olvasztott faggyú és különböző magok keverékéből madárkalácsot. Ez boltban is kapható, cinkegolyó néven. Az állati zsiradékok (faggyú, háj, szalonna) kedvelt ételei madarainknak. A rigók, vörösbegyek, poszáták szeretik a főtt zöldséget, a főtt rizst és tésztát, az almát. A pintyféléknek apróbb magokat, kölest, muhart, durvára őrölt kukoricadarát, ocsút adjunk. Figyeljünk arra, hogy a kihelyezett eleséget védjük az időjárástól – legyen teteje az etetőnek.

 

Mivel ne etessünk?

Ne adjunk kenyérmorzsát, mert hamar megsavanyodik, és hasmenést okozhat. Kerüljük a sózott vagy pirított magvakat, a sózott vagy főtt szalonnát és a romlott ételmaradékokat.

És mi legyen a vízzel?

A madáritató ugyanolyan madárvédelmi eszköz, mint a madáretető. Legyen az csupán egy nagyobb virágalátét, vagy egy profi módon kialakított sekély medence, a madarak egész évben látogatni fogják. Nem csak száraz nyári napokon, hanem a fagyos téli időben is használják, ha folyamatosan gondoskodunk a víz pótlásáról. A madáretető közelében létesített itatót a napraforgómagra járó összes madár látogatni fogja, és olyan fajok is feltűnhetnek ilyenkor a víz mellett, melyekkel egyébként ritkábban találkozunk az etetőnél.

A cikkben szereplő fotók forrása: unsplash.com

A szerzőről