Soha nem horgásztam, de szeretnék

Soha nem horgásztam, de szeretnék

516 views
0

Érdekel a horgászat, de nem értesz hozzá? Mennél, de nem tudod hova, mivel? Horgászattal foglalkozó cikk sorozatunk első része az indulásban segít.

Lehet, hogy tévedek, de szerintem sokan vannak, akik soha életükben nem horgásztak még, de nagyon szívesen kipróbálnák. Nők vagy fiús anyukák, esetleg gyerekek. Valahogy egy férfiról kevésbé tudom elképzelni, hogy nincs otthon a témában, ha egyszer érdekli. Kisfiam aztán velem együtt elkezdett nagyon érdeklődni. Tetszett neki, hogy kifogjuk a halat, hazavisszük, megpucoljuk, megsütjük és megesszük. Mit mondjak, én is nagyon élvezem!
Hiába szemeztem a halakkal évek óta nyaralásainkon, hiába imádom a természetes vizeket gyerekkorom óta, amíg kisfiam nem született, eszembe nem jutott volna horgászni. De nálunk nem az apukához fordult a gyermek, hanem tudta kiben van ehhez megfelelő affinitás – anyában. Aztán anya ráguglizott, mert fogalma sem volt, mit kell tenni ahhoz, hogy horgászhasson az ember. Sok magántó van, ahol eleinte jegy váltása elég volt a 2 db horgászbot használatához, de ez egyre kevesebb – horgászigazolványt és állami jegyet kell kiváltani. Az alábbi írás azoknak segítség, akik hasonlóan tétovák, hasonlóan bénák, és nem tudják, merre induljanak, mit kell kiváltaniuk, hogy kell levizsgázniuk.

1. lépés

Magyar Országos Horgász Szövetség (horgaszjegy.hu) honlapjára fel kell menni. Kiválasztod a Regisztráció gombot, ami a Horgász akarok lenni feliratnál van. Ha megtörtént a regisztráció, kapunk egy e-mailt benne egy aktiváló linkkel.

2. lépés

Rákattintunk és aktiváljuk a felhasználói regisztrációnkat.

3. lépés

Ekkor elvégezhetjük a Magyar Horgászkártya regisztrációt. Ezt a regisztrációt egyszer kell megcsinálnunk, nem évente. Átutalással fizethetsz, 2021-ben ennek ára 1732 ft +áfa, azaz 2200 forint. Ha megcsináltuk, várjuk a postást a kártyával.

4. lépés

Állami horgászjegyet akkor igényelhetünk, ha van horgászvizsgánk. Ettől nem kell megijedni, nem kell komolyabb szaktudás hozzá, halakat kell felismerni, tudni kell alapvető horgaszathoz kapcsolódó előírást, semmi ördöngősség, bárki képes rá. Tehát a következő lépés a horgászvizsgára való jelentkezés ugyanitt. Ha jelentkeztünk horgászvizsgára, akkor a tananyagot és a követelményeket meg tudjuk tekinteni itt: Horgászvizsga (fohesz.hu) Jelenleg online folynak a vizsgák.

5. lépés

Sikeres vizsgát követően a legközelebbi kiváltóhelyen kiválthatod állami jegyedet. Ezt a horgaszjegy.hu -n saját profilodba belépve kikeresheted.
Az állami jegy vásárlását minden naptári évben el kell végezned. Ára 3000 Ft.
Erre jön rá a fogási napló: 300 Ft, az egységes szövetségi hozzájárulás 2000 Ft, és egyesületi tagdíj (változó, de) minimum 2000 Ft. Összesen: 7300 Ft (minimum és kb.)

6. lépés

Irány Magyarország bármelyik horgásztava, de figyelj, területenként még lehet, hogy kell kiváltanod napi vagy heti, esetleg szezonra szóló jegyet, pl. Balatonon. Ezzel a költséggel még mindenképp számolj.

Következő írásunkban alap felszerelésekről és alapvető tudnivalókról beszélünk majd. Addig is, jó tanulást a vizsgára és görbüljön (a bot)!

A szerzőről