Érik az eper, süssük-főzzük meg!

Érik az eper, süssük-főzzük meg!

90 views
0

Végre úgy néz ki a sok eső és cudar időjárás ellenére csak beérik a hazai eper is. Most két finomságot ajánlunk az eper kedvelők klubjában. Próbáld ki, és ha sikerült, küldd el nekünk a fotót!
Aki imádja az epret az már biztos evett idén spanyol, görög vagy más külföldről érkező változatot. Végre talán hazai epret is tudunk enni.
Mi gyerekkoromban nagy tálból szedtük az apukám által megpucolt, cukrozott epret, és a legeslegjobban – emlékszem- a végén a cukros levet szerettem. Mennyei volt! Édesanyám emellett gyümölcstortához használta leginkább, de csináltunk turmixot is belőle, illetve édesapám eperdzsemet is főzött belőle, amivel egész télen megkaphattuk a magunk eper zamatát.

Réteges egres-eperdzsem

Az egres, a másik kedvenc ugyancsak savanyú gyümölcs, ebben a dzsemben azonban a cukorral csodára vagyunk képesek!

Hozzávalók:

1 kg földieper, 1,5 kg egres, 2 narancs reszelt héja, 1 kg cukor, 
2 tasak dzsemfix

A földiepret a szárától megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, majd pürésítjük. 1 kg-ot hagyjunk ki belőle, azt később tesszük bele. Az egrest megmossuk, szárát eltávolítjuk, szintén pürésítjük. A cukorból 50-50 dkg-ot kimérünk.
Az epret és a narancshéj felét egy főzőedénybe öntjük. Hozzáadjuk a két evőkanál cukorral elkevert egyik tasak dzsemfixet. Az elegyet állandó keverés közben nagy lángon felforraljuk, majd a maradék cukrot (az 500 g-ból) is hozzáadjuk. Az egészet állandó keverés közben újra felforraljuk , 3 percig zubogva forrni hagyjuk. Ha szükséges ,a habot eltávolítjuk a tetejéről, és azonnal az előkészített üvegekbe töltjük, az üvegek feléig. Legalább 35 percig hagyjuk hűlni. Az egresdzsemet is elkészítjük a másik tasak dzsemfix-szel és 500 g cukorral az epernél leírtak szerint.

A kész egresdzsemet óvatosan az üvegekben lévő eperdzsemre öntjük óvatosan. Az üvegeket azonnal lezárjuk, majd 5 percre fejjel lefelé állítjuk.
A receptet a Dr Oetker Gyümölcsre hangolva receptfüzetéből vettük.

Epres trifle

Hozzávalók: 4 tojás, 3 ek. cukor, 250 g mascarpone, 800 g eper, 2 tk. rum, víz, 24 db babapiskóta, 6 friss mentaág

A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a mascarponet, és alaposan kikeverjük ezzel is.Kemény habbá verjük a tojásfehérjét, és óvatosan a krémbe forgatjuk.100 g epret összeturmixolunk, összekeverjük a rummal és egy kevés vízzel. 6 babapiskótát félreteszünk a tálaláshoz.
A többi babapiskótát megmártjuk az eperturmixban és elosztjuk 6 üvegtálkába. Rásimítjuk a krém felét, majd rárakjuk a kicsumázott, megmosott és félbevágott eperszemeket. Erre újabb krémréteget teszünk. Tálalás előtt 2 órára behűtjük. Babapiskótával és egy-egy mentaággal díszítve kínáljuk.

 

A szerzőről