Dés László: MI VAGYUNK A GRUND, ezt tessék tudomásul venni!

Dés László: MI VAGYUNK A GRUND, ezt tessék tudomásul venni!

319 views
0

Dés László hazánk egyik legkiemelkedőbb és legtermékenyebb zeneszerzője, a Dzsungel könyve, a Pál Utcai Fiúk és felsorolhatatlan számú kultikus zenemű megalkotója augusztus 9-én MI VAGYUNK A GRUND! címmel a balatonföldvári Kultkikötőben ad koncertet. Többek között erről beszélgettünk vele.

A koncert szabadtéri. Az előadó számára van különbség hangulatában vagy felkészülés szempontjából egy zárt és egy szabadtéri koncert között?

Egy átlagos koncerttermi előadásra nem készülök másképp, mint a szabadtérire. Természetesen, a körülmények másak, például más a világítás, az akusztika, és beleszólhat az időjárás. De én valamiért nagyon szeretek szabadtéren játszani. Van valami olyan hangulata, ami semmihez sem hasonlítható és ez stimulálja az embert. Egyáltalán, mindenki szereti a langyos, finom nyári estéket: akkor már nincs az a tikkasztó meleg, és kitolódik a nap. Ez már egy olyan időszak, amikor az emberek hangulata is más: vacsora után vannak, iszogattak is már esetleg, minden egy kicsit felszabadultabb és lazább. Benne van a szóban SZABAD tér, és ez így van – a magyar nyelv tudja ezt. Úgyhogy nagyon szeretem.

A MI VAGYUNK A GRUND! cím egyfajta kitartást, ellenállást, állhatatosságot hivatott kifejezni, vagy a Pál Utcai Fiúkra utal?

MI VAGYUNK A GRUND! számomra egy metafora. A Grund a Molnár regényben és a mi darabunkban is a haza metaforája, és azt gondolom, hogy egy országban, egy államban sokféle ember él. És így ahogy mi sokfélék vagyunk, úgy vagyunk mi a Grund. Manapság, sajnos, most már sok-sok éve az a trend, hogy állandó megkülönböztetés van, megkülönböztetjük egymást, te olyan vagy, én ilyen, én vagyok az igazi rendes magyar, te nem vagy rendes magyar. Ez egy iszonyatosan kártékony és rossz dolog, rombolja a társadalom érzelmi és mentális állapotát is. Ezek közhelyek, de mégsem tudjuk ezeket a közhelyeket, pedig meg kéne tanulni, hogy valami csak együttműködésből születhet. Széthúzásból semmi nem lesz, csak vacakságok.

Amikor együttműködik a fekete a fehérrel, a sárga a barnával, akkor lehet építkezni, abból lesz valami.

Szóval, én azt üzenem ezzel az én közönségemnek, gondolkodhatunk akárhogyan is a világról, így, ahogy együtt vagyunk, mi vagyunk a Grund, ezt tessék tudomásul venni.

Jegyvásárlás Dés László balatonföldvári koncertjére >>

Novemberben megjelent az első szerzői-előadói lemeze Éjféli járat címmel, amelyre Müller Péter Sziámi, Grecsó Krisztián, Geszti Péter és Bródy János is írt szövegeket. Régi vágya volt ez a saját lemez. Miért csak most jelent meg, illetve miért pont most jött el a pillanat?

Annyi történt, hogy azt gondoltam, hogy ha most nem csinálom meg, akkor soha nem csinálom.  Most már itt volt az ideje, ezt a műfajt húszévesen szokták kezdeni, én 64 évesen kezdtem el. Nem nulláról indultam, énekeltem már saját dalaimat itt-ott lemezen, de hogy egy egész lemezen az én dalaimat én magam énekelem, ilyen még nem volt.

A földvári koncerten erről a lemezről is énekelni fog. Egy kész repertoárral érkezik, vagy a Szó és Zene előadásokhoz hasonlóan lesz benne némi improvizáció?

Ide előre megtervezett műsorral készülök. A Szó és Zene, ami Esterházy Péter nélkül Összhang néven fut, teljesen más műfaj. Ott improvizálunk, nulláról kialakul valami, amit csak nagyon jó dzsesszmuzsikusokkal lehet megcsinálni. Ez azért jó, mert azt jelenti, hogy a pillanatnyi hatás dönt. Nagyon fontos mindig egy koncert dramaturgiája, felépítése, a számok sorrendje. Ez egy mesterség, amit az ember hosszú évek alatt megtanul, mert

ezen nagyon sok múlhat: hogy játszom a dalok hangulatával, ami befolyással van a közönségre.

A dalok hatását hogy csoportosítom: felfele tartó íve kell legyen. Hogyan adagolom, váltogatom az ismert dalaimat az újakkal. Ez látható, hallható lesz a tavasszal megjelenő Aréna koncert DVD-n is.

Jegyvásárlás Dés László balatonföldvári koncertjére >>

A Földvári koncerten tavalyi évben Tóth Vera volt, idén Básti Juli lesz a vendége, akivel a Hallgass kicsit című lemezt készítette, majd később a Férfi és Nő című produkción dolgoztak együtt. Miért esett rá a választása?

Azért, mert nagyon szeretem a Julit. Nagyon szeretem, ahogy énekel. Mély, búgó hangja van, és én azt imádom. Az Emlékem vagy című számban, mikor megszólal a hangja, azt nem tudom megunni, mindig meghatódom, mindig hatással van rám. Nagyon muzikális, zseniális nagy színésznő, a kettő együtt elképesztő hatást tud gyakorolni. Nagyon szerettem Tóth Verával fellépni, nagyon jó énekes, de hát most váltani kell, új program lesz az új lemez miatt, és gondoltam, akkor most legyen egy színésznő, és így nem is volt kérdés, ki lesz az.

Negyven lemez, számos filmzene, musical és dal után most szabad tudni, hogy min dolgozik?  

Belefogok egy soha nem volt nagy munkába. Persze, mindig azt hiszem, hogy ennél nagyobb már nem lesz, aztán kiderül, hogy mindig van. Petőfiről szeretnék egy operát írni. Két és fél óra zene, próza nélkül.

Egy beszélgetésben „szürke eminenciásoknak” nevezte a zeneszerzőket. Hol pihennek idén a szürke eminenciások?

Az északi parton. A házunkból a domboldalon belátni az egész Balatont. Még talán kicsit dolgozni is tudok ott.

Szerző: Rátkai Zsófia

Jegyvásárlás Dés László balatonföldvári koncertjére >>