A Wesselényi strand legendás árusa télen zongorázik

A Wesselényi strand legendás árusa télen zongorázik

254 views
0

Kürtős kalács nélkül nincs strand, nincs nyár. Lakatos Béla nélkül pedig nincs strandszezon Balatonalmádiban. A Wesselényi strand legendás alakját lencsevégre kaptuk, hogy  önök is megismerhessék az északi part egy páratlanul sokoldalú és kultikus alakját. 
Lakatos Béla, avagy Béci, ahogy barátai becézik idén tölti be a hatvanat és már több mint negyed évszázada lépked kürtős kaláccsal megpakolt tálcájával a strandolók között. A strand Kürtőskalács Büféjének alkalmazottja, szájában síp, amelyet a nyomatékosság kedvéért időnként sorozatban megfúj. A hatás félelmetes. Gyerekek és felnőttek sietnek felé az idén már 1000 forintba kerülő kürtöskalácsért.

 

Lakatos Bélát szó szerint csöpögő homlokát törölgetve csíptük el a 42 fokban a kürtős műhely bejáratánál, hogy váltsunk vele pár szót. Nem volt könnyű feladat. Az árus a jó értelemben vett legegyszerűbb figura a világon. A saját mobilszámát (természetesen nem okostelefonja van) a készülékből nézte ki, miközben szájából cigaretta lógott. Amikor vázoltam neki, hol fog megjelenni róla írás, láthatóan idegenül csengtek számára az olyan szavak, mint a facebook vagy az internet. A túlzás nélkül feketére cserzett arcbőrén azért átsuhant egy lágy mosoly, nem minden nap érdeklődnek iránta. Gyerekeim tátott szájjal hallgatják, mit mesél.

Fontos kérdés, hogy szereti-e a kürtős kalácsot. Azt mondja, nagyon finom, szerinte az északi parton a legjobb a Wesselényi strandé.

Az árus már 26 éve árulja a strandon a kürtőst. Hogy mennyibe került egy kürtős kalács akkor? Megtudjuk, hogy harmadannyi, mint most, olyan 300 Ft körül volt. Sokan vették már akkor, ez mindig a legnépszerűbb édesség. Béla van, hogy a konyhán segít, de ha sokan vannak, kimegy a strandolók közé árulni.

 

Hogy mit csinál szezonon kívül? A Tolnában élő férfi ősztől tavaszig szobafestőként, mázolóként tevékenykedik, reggeltől estig dolgozik, meséli. Egyedül él, nincs családja, így esténként tévét néz. Leginkább a zenét és a sportot szereti nézni, de sajnos, az olimpiát munka miatt nem tudta nézni.
Mikor a zenéről kérdezzük, megtudjuk, hogy zenész is egyébként, harmonikázik és zongorázik egy zenekarban. Leginkább a tánczenét, csárdást szereti játszani.

1995 óta a strandon sétál kürtőskalácsokkal a tálcáján és kiáltja, hogy „Itt a kürtős a finom!” Kíváncsiak rá? Jöjjenek el Balatonalmádiba, vásároljanak Bécinél és győződjenek meg róla saját szemükkel, milyen színes foltja ő Almádinak.

A szerzőről