A Legénybúcsús palacsintától az áprilisi fürdőzésig – ilyen volt idén a Balatongyöröki Palacsintafesztivál

A Legénybúcsús palacsintától az áprilisi fürdőzésig – ilyen volt idén a Balatongyöröki Palacsintafesztivál

134 views
0

Immár 7. alkalommal rendezték meg a Balatongyöröki Palacsinta fesztivált, mely újító módon a nem az eddigi megszokott művelődési házban tartottak, hanem a balatongyöröki strandon.

Fotó: Orbán Péter

A fesztiválra menet alig hittünk a szemünknek, mennyien érkeztek. Mint egy nyári napon, a strandon zsivaj és telített büfék fogadtak. Hatalmas színpad és nagy közönség figyelte az éppen zajló programokat.

A palacsinta standok már egyből a bejárattól láthatóak, a finomságok pedig előre megvásárolt kuponokkal voltak kóstolhatóak.

A fesztivál szervezője szerint idén megkétszereződött a vendégek száma, így valóban jó ötletnek bizonyult a helyszínváltás.

Ez a kezdeményezés azonban nem csak a jobb és tágasabb térnek kedvezett, hanem a Balaton parti büfésorok is ki tudtak nyitni, nem is akármilyen népszerűséggel, hiszen a nyitva tartók teltháznak örvendhettek. Jó újra belebotlani olyan eseménybe, amely nem csak egy érdeket szolgál, hanem kölcsönös előnyt biztosít más vendéglátókkal, kitelepülőkkel.

Na de térjünk vissza a palacsintákhoz. Az ország több pontjáról is lehetett jelentkezni és kitelepülni, de leginkább csak a balatoni régióból, valamint két határon túli településről jöttek kóstoltatni a palacsinta őrülteket.

Fotó: Orbán Péter

Mondanom sem kell, mennyiféle göngyölt és hajtogatott palacsinta közül lehetett választani… Néhányat azért megemlítenék, úgy mint a hagyományos; diós, lekváros, fahéjas, kakaós palacsintákat, valamint néhány újító íz is felbukkant, a legénybúcsús, ami kolbásszal volt töltve, rántottás, szalonnás, káposztás és egyéb magyaros ízek tömkelege volt kipróbálható.

A Csajos palacsinta stand lánykái pedig élénk színekkel dobták fel kis sátrukat, mely már messziről vonzotta a tekinteteket. Néhány különlegességgel ők is előrukkoltak úgy, mint az amerikai palacsinta vagy a már kakaósra sült tésztájú palacsinták.

Majd a palacsintázókon túl gyermekfoglalkoztató sátor is megtalálható volt a fesztiválon, rengetegféle fejlesztő és fa játékokkal.

Legnagyobb meglepetésünkre pedig azt mondhatjuk, tényleg megkezdődött a strandszezon, hiszen a kicsik és még az idősebbek is bemerészkedtek a tóba, frissítő gyanánt.

Fotó: Orbán Péter

Mindeközben a színpadra megérkezett a Deresedő Wild Gerlicék zenekara, akik vidám zenéjükkel dobták fel a hangulatot.

A strand különlegessége pedig az, hogy gyönyörű panoráma nyílik a tanú hegyekre, akár csak a déli partról.

A szerzőről