A Katona Borház egyik lába Budafokon, másik lába Balatonbogláron van

A Katona Borház egyik lába Budafokon, másik lába Balatonbogláron van

101 views
0

2022 nyarán a Kultkikötő elhatározta, hogy a borkultúra jeles hazai képviselőinek segítségével még magasabbra emeli a Balaton borrégió kiemelkedő borainak dicsfényét. E célból négy borászat együttműködésével a Kultkikötő balatonboglári programjain a nézők egy-egy pohár bort kóstolhatnak a készlet erejéig, hogy megismerjék a régió borait. A színház büféjében van lehetőség a borok megvásárlására is. A négy borászat egész nyáron időszakosan 1-2 hét erejéig képviselteti magát a Kultkikötős rendezvényeken. Augusztus 15-étől a Katona Borház italait kóstolhatjuk Balatonbogláron, ismerkedjenek meg a borászattal.

Budapest bornegyedének egyik legnépszerűbb helyszíne a Katona Borház.” Így kezdődik a borászatról szóló bő négyperces bemutatkozó videó. Katona Zsófi így mesél a budafoki és balatoni helyszínnel rendelkező családi vállalkozásról:

„A Katona Borház Kft. 1996 őszén alakult vállalkozás, amely felélesztette a családi hagyományokat. Pincészetünk jelenleg 45 hektáron termeszt szőlőt a Balaton déli oldalán, a Balatonboglári Borvidéken, 2006 óta pedig 1 hektárt művelünk Tokaj Hegyalján!

A szőlőt boglári pincészetünkben dolgozzuk fel és érleljük is palackozásig, de van, hogy kierjedt boraink egy részét budafoki pincénkbe szállítjuk további kezelésre, érlelésre. Itt történik a palackozás és ezután az értékesítés is. Fehér-, rosé- és vörösborainkat reduktív körülmények között leginkább acéltartályokban tároljuk, de emellett készülnek borok 225 literes barrique es 500 literes ászokhordókban is.

Borászatunk munkájában szerves szerepet tölt be a második generáció, azaz családunk fiatalabb tagjai új színt visznek a vállalkozás életébe, ahol a technológia jól összefér a hagyományokkal.

Boraink a nyári napsugarat, az aranyló fürtöket, a tavaszi friss erőt és a termékeny földet rejtik palackba. Az eredmény: tiszta, gyümölcs ízű, zamatos borok, finom savtartalommal.”

Flört-Balatonboglári Irsai Olivér – Sárgamuskotály száraz fehérbor

Irsai Olivér – Sárgamuskotályunk nem hazudtolja meg magát, bomba illat, könnyed ízek. A palack magában rejti a balatoni nyarat! Intenzív, parfümös illatú, szalmasárga színű, friss, száraz fehérbor.

Balatonboglári Cabernet Sauvignon – Franc száraz vörösbor

Mély, sötét rubin vörös színű, testes, tartalmas, száraz vörösbor a sauvignon és franc minden előnyével. Illatában a piros gyümölcsök és a fás jegyek bámulatosan keverednek. Ízében kiérezhető a fás érlelés és a finom, markáns tanin tartalom, de ezzel együtt az érett gyümölcs és a harmonikus savtartalom is. Jól áll neki a közel 16 hónapos tölgyfahordós (barrique) érlelés. Hosszú ízélmény a szájban és a garatban egyaránt.

A borok mellé az alábbi programokat “kínáljuk”: 
2022. aug. 19. – Misztikus terek – kiállításmegnyitó
2022. aug. 27. – LIAison – Pokorny Lia zenés estje

A szerzőről