2020 utolsó naplementéje  a Balatonon

2020 utolsó naplementéje a Balatonon

30 views
0

Rendszeres szilveszteri fotós lehet Fényes Lóránd. A 2020-as év utolsó naplementéjét örökítette meg legutóbb, mely felkeltette érdeklődésünket. A szakember már korábban is fotózott december 31-én a Balatonon, erről egy videó is tanúskodik.

Elképesztő fényképeket tesz közé saját weboldalán Fényes Lóránd drónfotós. Honlapján elmondja, „A drón segítségével ugyan jól ismert témák jelennek meg a képeken, ám olyan szemszögből, ahogy azokat soha nem láthatjuk. Ezt mindenképp nagyon izgalmasnak tartom. … Egyfajta mozdulatlan mozgásnak mondanám azt, amit keresek – akár az űrben, akár a levegőben. A drónnal is kifejezetten minimál képeket készítek, ám olyan dinamikával próbálom, ami behúzza a szemlélőt.
A képek között nézelődve megragadta figyelmünket Balaton feletti, a 2020-as év legvégéről készült néhány képe.
Kedvencünk a 2020 utolsó naplementéje című kép, mely itt látható.

Fotó: fenyeslorand.hu

De nagyon szeretjük a Szilveszter előtt – pasztell alkony című képet is.

Fotó: fenyeslorand.hu

Isten szeme című képe az északi parton, Balatonalmádiban készült, nem jelöli a dátumot.

Fotó: fenyeslorand.hu

Másik nagy kedvencünk a Szív-lék, ugyancsak a Balatonról.

Fotó: fenyeslorand.hu

Fényes Lóránd asztro- és drónfotós. Az elmúlt 10 évben ez a kezdetben csak kikapcsolódásként induló két hobbi mára a legfőbb érdeklődési körré vált számára. A témában történt elmélyedését megtisztelő szakmai elismerések is követték.
Annak ellenére, hogy a csillagászati vonatkozású képei eleinte nemzetközi szinten egyszerűnek mondott
felszereléssel készültek, a fotók számos hazai és nemzetközi elismerést értek el. A munkáit az APOD (a NASA napi képgalériája) számos esetben publikálta. A Brit Királyi Obszervatórium által életre hívott kiemelt presztízsű nemzetközi nagyverseny, az Astronomy Photographer of the Year kategóriagyőztese, az ASA nemzetközi asztrofotós verseny díjazottja, az Év természetfotósa verseny különdíjasa.
Az elmúlt években a National Geographic magyarországi kiadása három esetben választotta a fényképeit az év mélyég felvételének. Fényes Lóránd fotói, írásai és egyéb munkái a fenyeslorand.hu oldalon érhetők el.

A szerzőről