Van egy egyesület, amely évek óta azon dolgozik, hogy védjegyrendszerükkel nekünk könnyebbé tegyék az eligazodást a kínálatdömpingben. Legyen szó helyi kézművesekről, éttermekről vagy szállásokról. Ha védjegyeseik közül választunk, nem nyúlhatunk mellé.
A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék” védjegyrendszer minősítési eljárása általánosságban az egységes nemzetközi feltételek szerint történik, ugyanakkor magában hordozza az adott vidéki területnek, szakmaterületeknek megfelelő egyediségeket, amelyeket maguk az itt élő termelők, szolgáltatók, vállalkozók határoztak meg.
A 2008-ban alapított Éltető Balaton-felvidékért Egyesület hat év vidékfejlesztési tapasztalattal a háta mögött, 2014-ben hozta létre ‘A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék’ védjegyet, mely hazánk turisztikailag egyik legfrekventáltabb részén – több mint ezer négyzetkilométeres területen – működik. Már a legelső évben több mint 60 élelmiszer-előállító, vendéglátó és kézműves vállalkozás érdemelte ki a minősítést, mára pedig közel százan tudhatják azt magukénak. Nem túlzás azt állítani, hogy az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület által fenntartott védjegy hazánk legnagyobb ’Vidék Minősége’ védjegyes közössége. A Balaton-felvidéki termelők más értékű élelmet kínálnak, mint a legtöbb élelmiszer, amit leveszünk egy szupermarket polcáról. Sümegtől a Művészetek Völgyén át a Balatonig a védjeggyel ellátott ételekben azokat a helyi ízeket élvezhetjük, amelyek az ember, a föld és a több száz évre visszanyúló kultúra harmóniáját nyújtják. Idén sem maradhat el a nyári magazinból az ajánló, amiben újabb védjegyes termékeket és szolgáltatókat sorakoztatunk fel. Itt az idő felfedezni azt, ami igazán balatoni!
A garantált minőségű helyi élelmiszertermelők, szálláshelyek, éttermek, valamint a térség védjegyes kézműveseit megtaláljuk az egyesület honlapján: az eltetovedjegy.hu oldalon.
Akali Street Food Szekér
Facebook: Akali Street Food Szekér
Akali Szekér – a street food vidékiesen újragondolva, ahol többek közt kézműves hamburgerek, hot dogok, szörpök várják a vendégeket. Az ételekhez szükséges alapanyagok a környező településekről, helyi termelőktől kerülnek beszerzésre. Az Akali Szekér kedvelt megállója a turistáknak, ahol a szemük előtt készülnek el az ételek.
Ferenc Pince Csárda
www.ferencpince.hu
Egy igazi kuriózum a Balaton-felvidéken. A Tihanyban található családi vállalkozás bor készítésével és vendéglátással foglalkozik. A pincészet célja az ezen a borvidéken honos borfajták fenntartása, illetve a nagyközönséggel való megismertetése. Az étteremben nem csak a borokat, hanem a tradicionális saját készítésű ételeket is megkóstolhatjuk. Ha ezen a gyönyörű helyen szeretnénk pihenni, a családi vállalkozás szálláshelye biztosít kényelmes kikapcsolódást.
Ro-Zita Vendégház
www.ro-zita.hu
Lovas központjától 500 méterre, a Malomvölgyben található a vendégház, mely jól felszerelt, igényesen berendezett bútoraival a múltat idézi. A vendégház különlegessége, hogy a vendégek Bácsi Zita saját készítésű védjegyes kerámiáiból étkezhetnek. Zita odafigyel a vendégház környezetére, fontosnak tartja a régi dolgok ápolását, megtartását.
Nagyi Kertje Teaház és Étterem
Facebook oldal
Az egész évben nyitva tartó teázó Aszófőn található. A fogadó a világ minden tájáról érkezett széleskörű teakínálatával, helyben készült süteményekkel, ételekkel várja a vidékies hangulatot kedvelő vendégeket. A teázó teraszáról gyönyörű panoráma tárul elénk. Itt minden korosztály megtalálhatja a neki megfelelő kikapcsolódási lehetőséget.