Szórakoztató előadások a Balaton mesemondó házairól

Szórakoztató előadások a Balaton mesemondó házairól

13 views
0

Templomséták a Balaton körül: izgalmas nyomozások résztvevőivé válhatunk

Aki meg szeretné ismerni a Balaton vidékét, a legjobban teszi, ha felkeresi a templomait. Ezekben sűrűsödik össze legszebben az ott élők hagyománya, kultúrája, művészete és világról alkotott képe. És ehhez nem kell művészettörténésznek, de még csak vallásosnak sem lennünk. Csodálatos meséket tudnak ugyanis elmondani ezek az épületek bárkinek, aki kíváncsi a történeteikre. Zubreczki Dávid építészeti szakíró ilyen mesemondó házakat gyűjtött össze a Templomséták a Balaton körül című könyvében, idén nyáron pedig nyolc tóparti templomban tart vetített előadást róluk a Kultkikötő szervezésében

A „mesemondó ház” kifejezés nem túlzás! A templomépületek olyanok, mint a jó könyvek: ha valaki belekezd az olvasásukba, nehezen tudja azt abbahagyni. És hogy milyen könyvek a templomok, zsinagógák, szentélyek, kápolnák? Mindenekelőtt persze „szent iratok”, de mégsem csak azok. Az egyik történelmi vagy családregény, a másik krimi vagy háborús történet. Van köztük geológiai tankönyv, művészeti album, statisztikai évkönyv, szociográfiai tanulmány, olykor vidám anekdotagyűjtemény is. Sőt, némelyiknél még egy-egy romantikus szál is előkerül!

Fotó: Bődey János

A Templomséták a Balaton körül című könyv „főszereplői” ugyanis nem csak az építészet és a művészet történetéről mesélnek. Hanem a vidék földrajzáról, kőzeteiről, vagy akár arról is, hogy mely Balaton-parti települések feküdtek egykor szigeteken. Nyomot hagyott rajtuk az elmúlt ezer év összes divathulláma, virágkora, véres és ínséges időszaka. A nyomozás olykor valódi kódfejtést jelent: márványba vésett betűkombinációk, középkori és barokk szimbólumok nyomába eredhetünk a segítségükkel. Néhol olyan jelképeket tárhatunk fel, amelyeket megpróbáltak elrejteni az avatatlan szemek elől. 

Ha a térkép fölé hajolunk, ezek az épületek kirajzolják nekünk a Balaton egykori partvonalát. Elárulják, hol éltek a rómaiak, merre zajlottak a török harcok, hol voltak egykor a révek, melyek voltak a legfontosabb kereskedővárosok. A kalandozás közben ráadásul észrevétlenül beleszerethetünk a középkori művészetbe éppúgy, ahogy mondjuk a kortárs építészet szépségeibe is.

A Kultkikötő szervezésében nyolc balatoni településen lesznek majd előadások: Alsóörs, Balatonboglár, Balatonföldvár, Balatonfüred, Balatonlelle, Balatonszárszó, Vonyarcvashegy és Siófok egy-egy fontos és szép templomában. Ez azt jelenti, hogy nem csupán szóban vagy képeken, de a valóságban is megnézhetjük, mitől is olyan különlegesek ezek az épületek. Mi magunk is a nyomozás résztvevőivé válhatunk, ahogy felfedezzük ezeknek a házaknak a titkait.

A könyv szerzője, Zubreczki Dávid szakíró, aki közel két évtizede ír építészetről. Ezalatt több ezer cikket írt, számtalan előadást tartott, interjút adott, podcastot szerkesztett és műsort vezetett a témában. „Templomséta” könyveiben rövid útvonalterveket ad, amelyeket követve megismerhetjük egy-egy vidék építészetét. A Balatonhoz számos szállal kötődik – többek közt a Keszthelyen töltött egyetemi évei miatt –, a könyv kapcsán pedig autóval, vonattal, busszal, kerékpárral vagy épp túrabakancsban, hátizsákkal járta végig a kötetben szereplő templomépületeket. 

Fotó: Bődey János

A programsorozat nyolc helyszínén bemutatja a Balaton vidékének legizgalmasabb, legszebb és legfontosabb szakrális épületeit, és persze fordulatos történetüket is. Minden alkalommal lesz egy része az előadásnak, amely kifejezetten az adott településhez és ahhoz a templomhoz kötődik, amelyben a rendezvény zajlik. Az események egyszerre lesznek tudományos ismeretterjesztő előadások és standupba hajló vidám estek – ugyanakkor könyvbemutatók is, hiszen nem csak a templomépítészet, de az útikönyvírás titkaiba is bepillantást enged a szerző.

A szöveget minden helyszínen vetítés kíséri, ahol térképek, archív felvételek és a könyvet illusztráló Bődey János gyönyörű fényképei segítenek abban, hogy minél alaposabban megismerjük a balatoni templomépítészetet.

Az egyes előadásokat kötetlen beszélgetés követi majd, ahol lehetőség nyílik a kötet megvásárlására és dedikálására is.

 

A szerzőről