Május 24. az Európai nemzeti parkok napja

Május 24. az Európai nemzeti parkok napja

34 views
0

2020-ban a koronavírus megsokszorozta a nemzeti parkok látogatottságát, amely segíthet védett területeink megóvásának tudatosításában és egy zöldebb Európa megteremtésében. Az Europarc szövetség erre hívja fel a figyelmet az Európai nemzeti parkok napján.

Az EuroPark nevű szövetség a nemzeti parkok és egyéb védett területek célkitűzéseit és jelentőségét kívánta népszerűsíteni. Az Europarc Szövetség (korábbi nevén Európai Nemzeti Parkok és Natúrparkok Szövetsége) 1973-ban alakult, s együttesen 34 ország 400-nál is több védett területéért felelős. 1999-ben indított programja alapján május 24-én annak emlékére tartják e napot, hogy 1909. május 24-én alakultak meg az első európai nemzeti parkok Svédországban. (Forrás: ezenanapon.hu)
2020 mindenképp egy változatos év volt a nemzeti parkok számára, írja az európai nemzeti parkok szövetsége, az Europarc, hiszen a nulla látogatótól a tömeges látogatottságig, az áradástól a szárazságig, a különböző fajok inváziójától a biodiverzitás visszaeséséig minden volt. Habár a természet pont azt tanítja nekünk, hogy a túléléshez alkalmazkodásra van szükség.
A covid időszaka még hangsúlyosabbá tette, hogy több zöld területre van szükség. Hiszen, amikor minden korlátozva van, a természet még mindig tárt karokkal vár bennünket. Az európai helyreállítási terv a „Next Generation Europe” jobb, zöldebb és ellenállóbb Európát ígér. A szövetség határozottan állítja, hogy a jövővel foglalkozó párbeszédbe be kell vonni a nemzeti parkokat és a védett területeket is, hogy kidolgozzák a biztonságosabb és fenntartható Európa tervét.
Természetesen ennek legfontosabb része az ifjúság bevonása, írja az oldal, és ezt minden szinten meg kell tenni, hiszen belőlük kerülnek ki a jövő szakértői.
A parkok szövetsége kiadott egy dokumentumot, amelyben a nemzeti parkok iránymutatást kapnak, miként hívják fel a figyelmet a parkok, védett területek fontosságára. Ebben olyanok szereplenek, mint a covid krízis miatt megjelent új látogatók bevonzása és különböző rendezvények elindítása a látogatók tudatosságának megőrzése céljából.
Magyarországon a nemzeti parkok listája megtalálható a neten – a Magyar Nemzeti Parkok oldalán mind a tíz nemzeti parkunkról találhatunk leírást, programajánlót, híreket, kirándulástippeket, tanösvény keresőt.
Menjünk kiránduljunk, mert a természetben lenni jó!

A szerzőről