Káli kerék újratöltve

Káli kerék újratöltve

106 views
0

Könnyed, nem kimerítő, ám élménydús biciklizésre vágysz? Dolgod van még ma, de sportolnál is?

Fél napos Balaton-felvidéki kerékpározás, a Tapolcai,- és Káli-medencén át egészen a Balatonig. Rövid, mégis kielégítő túrára is alkalmas a táj, telis tele dombbal, heggyel, lankával. Badacsonyörsről indulva Szepezden át Zánka felé vesszük az irányt, ahol a Neked Főztem kis étterem mellett még gyógynövények világába is betekintést kaphatunk. Szuper zöld szántóföldek termőföldek, csúcsosodó Hegyestű. Az úton haladva következő falu, Köveskál a Balaton-felvidéki gasztronómia fellegvára, így ha megéheznél, vagy csak pihennél egyet, próbáld ki a Káli Art Inn-t vagy a Kővirág éttermet. A falu végén pedig megtalálod a Pállfy pince portáját, ahol még az újonnan született racka báránykák is kellemesen süttetik magukat a lemenő nap utolsó sugaraiban. Akár egy finom olaszrizling társaságában csatlakozhatunk hozzájuk.

A kacskaringós utat folytatva kitérőt tehetünk Szentbékkállára a Kőtengerbe. Azonban, aki még gyorsabban teljesítené ezt a „Káli kerék kört”, folytassa az utat a naplemente irányába Káptalantótiig.

Fotó: Orbán Péter

Érdemes kitérőt tenni a Káptalantóti Liliomkert piacra, főleg ha vasárnapi a túránk. E mese hely telis tele van finom házias ízekkel, a helyi termelők alkotta mannákkal, friss alapanyagokkal és persze szépséges alkotásokkal. A mi túranapunkon a piac zárva volt, ám így is elvarázsol újra és újra a hely szelleme.

Fotó: Orbán Péter

Piacozás után irány a Balaton újra, Badacsonytomaj felé, ahol az Istvándy pincészet szürke marhái állnak otthonosan a tájban. A pincéhez érdemes felkanyarodni, hiszen az egyik leghangulatosabb borozást művelhetjük ott. Istvándy Gergő terasza igazán impozáns környezetben fekszik, ahonnan csodálatos rálátást kapunk a Balatonra. A finom bor csak hab a tortán. Végül egy utolsó hajrával visszaérünk Badacsonyörsre.

Az útvonal: Badacsonyörs, Ábrahámhegy, Balatonrendes, Révfülöp, Szepezd, Zánka, Zánka-Tapolca felső út, Köveskál, Káptalantóti Liliomkert, Badacsonytomaj.

A szerzőről