Jókai Mór születésnapjára

Jókai Mór születésnapjára

42 views
0

196 éve, 1825. 02. 18-án született meg Jókai Mór mesemondó, újságíró, szerkesztő, a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja. Élete végéig dolgozott. Legismertebb művei: Egy magyar nábob, Janicsárok végnapjai, Kárpáthy Zoltán, Szegény gazdagok,  A kőszívű ember fiai, Fekete gyémántok, És mégis mozog a föld, Az aranyember, A jövő század regénye, Névtelen vár, Rab Ráby, A lőcsei fehér asszony.

A Balatonhoz fűződő ragaszkodása első füredi látogatásával indult. A táj szépsége és a fürdő mély benyomást tettek rá és feleségére.  Annyira megszerették ,hogy egy villát is vásároltak maguknak, amely ma Jókai Emlékházként üzemel. Útleírásaiban a Balatont, mint Tempevölgyet emlegeti:
„Mit érthetnék mást e név alatt, mint a Balaton vidékét? Melyik tájrésze hazánknak érdemli meg inkább a Tempevölgy nevét? Ahol a magasabb szellemek dalolni taníták a költőt; a nem költőt pedig érezni azt amit a költő énekelt. Sok szép tájékát bejártam hazámnak; voltam az Alföld végtelen rónáin, álltam a székely havasok csúcsain: de mindeniknél jobban megragadott a Balaton-vidék.”

Az író születésnapja egyébként 2018. óta egyben a magyar széppróza napja is.

Ha vége a korlátozásoknak, érdemes ellátogatni a Jókai-villába, mert nagyon inspiráló és érdekes kiállítást tekinthetünk meg a polihisztor Jókai életéről.

További érdekes cikk itt olvasható Jókai Mórról és a Balatonról.

 

A szerzőről