Balatoni borász lett az év bortermelője 2022-ben

Balatoni borász lett az év bortermelője 2022-ben

52 views
0

A Magyar Bor Akadémia által gondozott ‘Év Bortermelője Magyarországon 2022’ címet Figula Mihály nyerte el. A Figula Pincészet szőlőskertjei Balatonfüreden, Balatonszőlősön, Pécselyen, Csopakon és Tihanyban találhatók. A jelenleg harminc hektáros birtokon – a klasszikus értelemben vett terroir gazdálkodás szellemében – a dűlők termését külön kezelve, szigorú hozamkorlátozással dolgozva mutatják be a borvidék sokszínűségét.

„A dédapa, Tolnay István a 19. század legtekintélyesebb borosgazdái közé tartozott. A tőle származó szőlő és bor iránti szeretetből táplálkozva a Figula Pincészet kemény munkával, lemondásokkal és hatalmas szorgalommal mára a legismertebb magyar borászatok közé került. A pincészetet az édesapa, Figula Mihály alapította, építette fel, akit szintén az Év Bortermelőjévé választottak 2000-ben, éppen abban az évben, amikor fia, Misi megszerezte szőlész-borász diplomáját. Miután édesapja hirtelen elhunyt, az akkor huszonéves fiatal hirtelen családfővé vált: egyik napról a másikra kézbe kellett vennie a birtok irányítását. Hatalmas felelősséggel a vállán, rengeteg munkával sikerült a családnak megtartani és tovább fejleszteni a virágzó borászatot” – írják a pincészet történetéről a Magyar Bor Akadémia weboldalán.

Figula Mihály az ‘Év Bortermelője Magyarországon 2022’ díjátadó ünnepségén (Fotó: Magyar Bor Akadémia/Mónus Márton)

A Figula Pincészet elsősorban fehérborok készítésével foglalkozik, szőlőültetvényeiken 80 százalékban fehér, 20 százalékban kékszőlőt termesztenek. Fő fajtái az olaszrizling, a zenit, a szürkebarát, a chardonnay, a sauvignon blanc, a sárgamuskotály, a cabernet sauvignon, a cabernet franc, a merlot és a kékfrankos. Boraik készítésénél a legfontosabb szempont a termőhelyi sajátosságok kidomborítása. Választékukban helyet kapnak a könnyű, gyümölcsös, fiatalos és a nagytestű, kései szüretelésű, hosszan érlelt borok is.

„Aki személyesen ismeri Misit tudja, ha borokról van szó, nagyon komolyan beszél, egyébként pedig egy rendkívüli humorérzékkel megáldott fiatalember. Ha megkérdeznénk tőle, milyen pályára készült, csak annyit mondana: ’Gyerekként medve akartam lenni, végül borász lettem.’ Vajon kire legbüszkébb a családjában? Egyértelműen mindenkire, de a békesség kedvéért inkább a lányokra. Hogy melyik a kedvenc évjárata? Természetesen 1993, mert minden akkor kezdődött. Az idei győztes nem hétköznapi ember: meggyőződése szerint a világ legjobb borvidékén dolgozik; akkor lett borász, amikor édesapja azt mondta; gyerekei a legfőbb hobbija; és legszívesebben Bock József pincéjében bújna el, hogy titokban ellesse, honnan meríti végtelen energiáját. És mit ígér Misi annak, aki betér hozzájuk? Nem kevesebbet és nem többet, mint hogy náluk mindenki elfelejti a szürke hétköznapokat” – áll a Magyar Bor Akadémia közleményében.

A Figula Pincészet borai (A fotó, illetve a kiemelt kép forrása: figula.hu)

A szerzőről