2018. augusztus. 17. (péntek) | Jácint |

Közlekedés

A környék legnagyobb tava kedveltségének köszönhetően szinte minden létező módon megközelíthető. A vendégek többsége persze autóval érkezik, de utazhatunk vonattal - ha nem is mindig európai körülmények között -,  és persze biciklivel vagy gyalog is megközelíthetjük a Magyar Tengert.

Leginkább a déli partra indulóknak javult sokat a helyzete az elmúlt években a horvát tengerpartra vezető M7-es autópálya kiépítése miatt. Igaz, ezért fizetniük kell, de biztosan szívesen megteszik, ha andalogtak már órákon át nyári estéken Balatonföldvár környékén.

2008-ban adták át a forgalomnak azt a 17 kilométeres elkerülő utat, amelyik  a balatonakarattyai MOL-kúttól kivezeti a forgalmat a települések mögötti területre, majd a  72-es főút fűzfői szakaszát érintve hozza vissza a 71-es főútra a Litér felé is vivő körforgalomnál. Az új elkerülőt a térképen a vastag piros vonal jelzi (a folytatásban látható kettős piros vonal csak egy régi álom vázlata - az eddigi tempóval a talán a 22. századra elkészülő M8-as autópálya tervezett nyomvonala).

Fuzfoi-elkerulo

Sajnos az elkerülő és az akarattyai végpontján lévő körforgalom továbbra sem csökkenti az esélyét annak, hogy hatalmas dugók alakuljanak ki az akarattyai MOL-kút és az M7-es  autópálya aligai (90-es) csomópontja közötti 2 kilométeres szakaszon. Sőt! A körforgalom inkább növeli az esélyét ennek. Persze, nem így lenne, ha az elkerülőt végigviszik az M7-esig, de ez még csak terv.

Átlagos közlekedési körülmények között összehasonlítottuk a településeken átmenő és  az elkerülő szakaszt. Az új úton csak azért értünk el  jobb időeredményt, mert virtuálisan átléptük a megengedett sebességhatárt egy rövid szakaszon.

Az északi parton a  másik nagyon kritikus szakasz a nyugati medencéhez észak felől érkező 84-es főút és a 71-es főút balatonedericsi találkozásától Keszthelyig tart. A főszezonban néha itt is praktikusabb biciklivel közlekedni. A másik lehetőség, hogy Sümegnél vagy Lesencetomajnál bevesszük magunkat a Keszthelyi-hegység gyönyörű hegyei közé. Igaz, az út keskenyebb, rosszabb, de az elfogadható sebesség mellett nagyon szép tájat láthatunk.

A legfontosabb persze a sok türelem, amivel mindent el lehet viselni egy jó balatoni fürdőzés kedvéért.

Forrás: A cikk a balatontipp.hu alapján készült.

AKTUÁLIS KIADVÁNYAINK

 PARTLAP - A Balaton Lapja A nyár végeztével sem áll meg az élet a Balatonnál!

Idén először érhető el őszi-téli magazinunk, amiben összegyűjtöttük, hogy miért is érdemes a nyár végeztével is ellátogatni a Balatonra. Ebben az időszakban a legfinomabb balatoni fogások és borok kerülnek majd a fürdőzés helyett a középpontba.