2018. június. 18. (hétfõ) | Levente |

Balatoni hírek

Jásdi Borterasz, téli sétálókóstolókhoz

2017. 08. 26.

Aki tudja, hogy mit keres a szemével, az könnyen észreveheti a 71-es útról vagy a vonat csopaki megállója előtt az impozáns fehér épületet, a Jásdi Borteraszt. A 2017-ben Borászok Borászává választott Jásdi István neve által fémjelzett borok egész évben várják az idelátogatókat, a kóstolási élményt pedig a csodálatos balatoni panoráma teszi tökéletessé. 

 „A téli hófúvásban, tavaszi mandulavirágzáskor, nyári délutánokon és naplementéken, meg a szüretre váró sárguló szőlők idején egyaránt vendégváró Borteraszon ideális körülmények között kóstolhatja borainkat. Körben a Balatonra néző dűlők: a Siralomvágó, a Lőczedomb és a Sáfránkert, lent a tó tükre. Kristály pohárban a borok ideális hőmérsékleten csillognak, mellettük értő beszélgetést folytathat zamatokról, a talajról, emberekről vagy technológiáról. A kóstolót a borokkal harmonizáló ízek, szép hidegtálainkon Serrano sonka, bakonyi kecske és tehénsajtok, szicíliai olíva és friss kenyér kísérhetik.”

De nem csak a borterasz miatt érdemes ellátogatni ide, hiszen Jásdi István régóta elközelezett harcosa a Balaton körüli boros élet megújításának. Ehhez kapcsolódóan pedig évről évre visszatér két rendezvényével: a december elején megtartott Vörös Balatonnal és a rendszerint január utolsó hétvégéjére eső Olaszrizling Szerintünkkel. 

A Vörös Balaton sétálókóstoló a tó körül megtermelt vörösborokat mutatja be a nagyérdeműnek, akik az István által meghívott borászok tételeit kóstolhatják. 

Képtalálat a következőre: „jásdi kóstolom”

„A hazai borisszák zöme még mindig úgy véli, hogy a Balaton partja valójában csakis fehérborok termelésére alkalmas. Úgy gondoltuk, eljött az ideje, hogy bebizonyítsuk nekik és a kereskedőknek is, hogy a legszebb, legösszetettebb vörösök is mifelénk teremnek.” 

A rendezvény nagytestvére a Szent Donát Birtokkal közösen szervezett januári Olaszrizling Szerintünk, amely 2018-ban immár 8. alkalommal kerül megrendezésre. A sétálókóstolón közel 30 balatoni és meghívott borász Olaszrizlingjeit lehet kóstolni, az eseménnyel pedig a fajta megóvására, a szőlőterületek fenntartására hívja fel Jásdi István a figyelmet. 

„... a balatoni borok egyre jobbak, egyre több fiatal gazda tekinti sajátjának a jövő ügyeit és szaporodnak a Balaton-part minőségi gasztronómiáját erősítő vállalkozások. Erről meggyőződhettek az Olaszrizling Szerintünk” hetedik kiadásának szokás szerint teltházas két helyszínén megjelent vendégek is.”

 

Az idézetek Jásdi Istvántól származnak. 

Elérhetőség: http://www.jasdipince.hu/; +36307330113

Fotók: Jásdi Pince, Kóstolom

 

AKTUÁLIS KIADVÁNYAINK

 PARTLAP - A Balaton Lapja A nyár végeztével sem áll meg az élet a Balatonnál!

Idén először érhető el őszi-téli magazinunk, amiben összegyűjtöttük, hogy miért is érdemes a nyár végeztével is ellátogatni a Balatonra. Ebben az időszakban a legfinomabb balatoni fogások és borok kerülnek majd a fürdőzés helyett a középpontba.