Balatonfüred

Balatonfüred

18 views
0

Balatonfüred a Balaton északi partján fekvő 13.500 lakosú kisváros. 1971-ben gyógyüdülőváros lett, 1987-től pedig a Szőlő és a Bor Nemzetközi városa. 2009 óta Balatonfüred a “Kultúra Magyar városa” kitüntető cím birtokosa. A városi múzeumok, mint a Vaszary Villa Galéria, mely rangos kiállításoknak ad helyet, a felújított Jókai nyaraló – irodalmi emlékház, mely az író munkásságát őrzi, a Városi Múzeum, mely interaktív tárlatával várja a vendégeket, azt a kort idézik meg, amikor Füredről méltán fogalmaztak így: „Magyar Királyság dísze”. Számos turisztikai fejlesztéssel bővült az utóbbi években a város, melyek közül az egyik látványos kiállítása a városnak a 2015-ben megnyílt Vitorlázeum, ahol a balatoni vitorlázás történetét szemléletesen, játékosan bemutató kiállítótérben a szokásos vitrineket különböző élményelemek váltják fel. ” A város legújabb látványos kiállítása az egykori zsinagógában – mely a Zsidó Kiválóságok Háza nevet viseli – helyet kapó, 21. századi technikájú tudományos kiállítása: „Einsteintől napjainkig – Zsidók és csúcstechnika”. A város évtizedek óta a turisták kedvelt célpontja, mivel itt mindenki megtalálja a számára megfelelő kikapcsolódási lehetőséget, a családi programoktól kezdve a kulturális rendezvényeken keresztül az aktív kikapcsolódásig.
A térségbe látogatóknak nyáron számos strandolási, sportolási és vitorlázási lehetőség van a városban, a környező táj rengeteg kirándulási lehetőséget kínál az év többi részében. A csodaszép Koloska-völgyben már Nordic Walking-pálya és Vadaspark is várja az érdeklődőket. A városban rengeteg kulturális, sport- és gasztronómiai programot szerveznek, melyeknek nyitó eseménye az évadnyitó Vitorlabontó Ünnepség. A már hagyományos nagy rendezvények mellett, mint az Anna-bál, a Kékszalag vitorlásverseny, a Romantikus Reformkor, a Borhetek, a Hal- és Borünnep, vagy a Gitárfesztivál, számos más színvonalas rendezvény is nálunk kerül megrendezésre. Ilyen például a Dumafüred, vagy a Füred Gastro fesztivál.

Tourinform Balatonfüred:
Cím: Balatonfüred, Blaha Lujza u. 5.
Telefonszám: (87) 580 480
www.balatonfured.info.hu

Balatonfüred kiemelt nyári rendezvényei:

Balatoni Hal- és Borünnep
Program időpontja: 2019. június 8-10.
Program helyszíne: Kisfaludy Színpad
A programsorozat célja a kultúra, a bor- és gasztronómia minél szélesebb körben történő megismertetése. Kellemes nyárindító rendezvény, mely bepillantást ad a borosgazdák az éve kínálatába érdekes programokkal körítve.

VII. Anna fesztivál
Program időpontja: 2019. július 23-28.
Program helyszíne: Kisfaludy Színpad, Gyógy tér
A balatonfüredi Anna-bál történelmi hagyományra visszatekintő rendezvény, az ország egyik legrégebbi bálja. Hangulatában és tradícióiban feleleveníti a polgári Magyarország egyik leggazdagabb időszakát, a Reformkort. A bál csúcspontja a bálkirálynő és udvarhölgyeinek megválasztása, melyre éjfél után kerül sor. A bálhoz számos rendezvény kapcsolódik.

51. KÉKSZALAG
Program időpontja: 2019. július 18-20.
Program helyszíne: Vitorlás tér, Tagore sétány
A versenyt először 1934-ben írta ki a balatonfüredi Hun¬gária Yacht Club. Elképzelésük lényege az volt, hogy a Balaton Kék Szalagját bármely vitorlás elnyerhesse, amely a kiírt távon, az óramutató járásának megfelelően a leggyorsabban körbehajózza a tavat.

Balatonfüredi Borhetek
Program időpontja: 2019. augusztus 9- szeptember 1.
Program helyszíne: Tagore sétány
1932 óta minden év augusztusában rendezik meg a városban a Borheteket, amelyen a borvidék legjobb nedűit kóstolhatjuk meg. A több mint 20 pavilon közül fellelhetőek, a borral kapcsolatos gasztronómia különlegességek is. A három hétig tartó ünnep az ország leglátogatottabb és legnevesebb borfesztiváljainak egyike.