2018. augusztus. 17. (péntek) | Jácint |

Aktív

Túraútvonalak

2015. 01. 10.

A Balaton emberemlékezet óta lakott terület. Az itt élők alkalmazkodtak a tó csodás környezetéhez és megtanultak harmóniában élni a természettel. Ebből a harmóniából kaphatunk egy borsónyit, ha úgy döntünk gyalog járjuk be a tavat. A következőkben felsorolunk néhány járt ösvényt...

 100 4559

     

Somlyó-hegyi kilátó (Alsóörs)

A kilátó építési idejéről nincs információm. A fából készült építményt utoljára 8 évvel ezelőtt újították fel. Ez sajnos látszik is rajta. Nem ez a legstabilabb kilátó amiben valaha is jártam. Már gyengébb szél hatására is meginog. De aki ennek ellenére is vállalja a három szintes kilátó meghódítását, az a Balaton keleti medencéjében és a környező védett erdőségekben gyönyörködhet!

Megközelítése: Az alsóörsi vasútállomástól a kék kereszt jelzésen induljunk el, majd a térjünk le a kék háromszögre.
 
  
Tihany túra (Lóczy-tanösvény)

Hazánk első tájvédelmi körzetében, az ország első tanösvényét 2002-ben újították fel. Az összességében 18 km hosszú útvonal több kisebb és nagyobb körúttal hálózza be a félszigetet. Tihany a túrázók számára igazi paradicsom. A félsziget, a különleges természeti értékeket tekintve rendkívül gazdag. Nem csak geológiai képződmények, változatos formák vonzzák a turistákat, hanem a hihetetlenül gazdag állat és növényvilág is. Élnek itt ritka állatok, mint például a füles kuvik, medvelepke, illetve megtalálható itt számos vízimadárfaj (szürke gém, vörös gém, kócsag), a barna rétihéja, kabóca, ürge és még sorolhatnánk. Ezen kívül a tanösvény mellett legelésző szürkemarhákat is megcsodálhatjuk. Egyszóval egy páratlan élővilágba pillanthatunk bele.

A Balatonfelvidéki Nemzeti Park a nyári hónapokban szakvezetéssel szervez túrákat a Tihany-félszigeten (térítés ellenében). Jelentkezni a honlapjukon lehet.

 

Megközelítés: A túra a Sajkod melletti Apáti-templomromtól indul. Innen a piros kereszt jelzést kövessük. Állomásai: Apáti-hegy, Nyereg-hegy, Csúcs-hegy, Szarkádi-erdőbe, Gejzír-mező, Aranyház, Kiserdő-tető, Óvár, Barátlakások, tihanyi hajóállomás.

 

 
Tátorján Tanösvény (Balatonkenese)

 

A Balatonkenese kincsének nevezett Tátorján a löszfalon él. Közép-Európában szinte csak itt található meg. Jellemzői: hosszú életű, húsos gyökerű, tavasszal virágzó növény, melynek apró fehér virágai vannak. Még a jégkorszakból maradt itt, az orosz sztyeppvidékről származik, de a török korban honosodott meg. 60 éve sorolható a védett növények közé. A tanösvényen található tájékoztató táblák segítségével a túrázók megismerhetik ezt a ritka növény, és az itt élő állatvilágot is (parti fecske, gyurgyalag, stb.)

 

Megközelítés: A tanösvény a Faluháztól indul (Táncsics u. 24). Innen kövessük a sárga jelzést. Fűzfő felé vezető műúton hamarosan megpillantjuk a Tatárlikakat (9 db kisebb barlang a löszfalban), majd felérve a Soós-hegy tetejére a kilátóból gyönyörködhetünk a Balaton keleti medencéjének látványában. A Parragh arborétum és a Lovasudvar megtekintése után a tanösvény a település központjába vezet vissza minket.

 

Olaszrizling Tanösvény (Csopak)

2006 tavaszától minden túrázó megismerheti a Balaton-felvidék szőlőfajtáit, a borvidék sajátosságait, a szőlőművelés folyamatát, és a különleges vörös színű föld kialakulásának történetét. Mindebben 12 darab ismertető tábla nyújt segítséget, a Csopaktól Paloznakig tartó tanösvényen.

Megközelítés: A csopaki vasútállomásról indulunk a zöld jelzésen felfelé a Kossuth utcán, majd kb. 800 méter után jobbra fordulunk a Petőfi utca felé. Innen indul a tanösvény, és a paloznaki Tódi utcáig halad.

 

Jókai kilátó (Balatonfüred)

A kilátó Balatonfüred egyik turisztikai nevezetessége, amelyről csodálatos kilátás nyílik Balatonfüredre és a Tihanyi – félszigetre.

Megközelítés: A Lóczy barlangtól jelzett zöld turistaút vezet fel a Tamás hegyen álló kilátóhoz.

(A kilátó 2007 júliusában kigyulladt, de 2009 április közepétől újra látogatható!)

 

Badacsony túra

Badacsony turista útja a vasúti megállótól indul. Kövessük a sárga jelzést észak felé (Római utca – Szegedy Róza utca) egészen a Szegedy Róza házig. Innen indul felfelé az igazi erdei túra, mely Badacsony legfőbb látnivalóihoz vezet. A hegy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, természetvédelmi terület.

A túra állomásai: Rózsakő, Hertelendy kilátópont, Kisfaludy-kilátó, Kő-kapu, Tördemici kilátópont, Bujdosók lépcsője, Ranolder-kereszt.

 

Balatonalmádi túrák

Köcsi-tó Tanösvény: A Balatonalmádi-Káptalanfüredről kövessük a sárga T jelzést! A kb 400 m-es tanséta állomásain megismerhetjük a vörös homokkövön kialakult különleges élővilágot. A kirándulást a sárga keresztjelzésen a 300 m magas Csere-hegyi kilátó felé folytathatjuk, melyről látható a Balaton keleti medencéje.

Zöld sáv körtúra: Balatonalmádi vasútállomásáról induló túra 11,5 km- hosszú, és kb. 3 óra alatt tehető meg. Állomásai: Balatonalmádi vasútállomás, Széchenyi sétány, Martinovics u.–Kompolthy Tivadar emlékoszlop, Remetevölgy, Vödör-völgy, Kőhegy. Itt kettéágazik zöld jelzés, Szentkirályszabadja, illetve a Malom-völgy felé.

 

Túra Zamárdiban

Zamárdiban három túraútvonal közül választhatunk. A piros jelzés (Zamárdi vasútállomás -Balatonendréd -Szántód-Kőröshegy vasútállomás) 18km, a zöld jelzés (Szántód-rév-Szántódpuszta Kulturális Központ-Zamárdi –kiindulási hely) pedig 10km hosszú, és mindkettőt akár kerékpárral is megtehetjük.
A sárga jelzés Zamárdi vasútállomásról indul, a templom, a tájház, a Vaskereszt, a kőhegyi panoráma, a Szamárkő megtekintése után a vasútállomásra tér vissza. Az út hossza 8 km.

 

Töreki Tavak Tanösvény (Siófok)

Egy 9km-es tanösvényen keresztül tájékoztató táblák és egy 2006-ban épült madármegfigyelő segítségével fedezhetjük fel a tavak páratlan gazdagságú növény és állatvilágát. Ezen kívül az útvonalon játszótér, tűzrakóhely és két pihenőhely is várja a túrázókat.

 

Megközelítés: A 7-es főútról Siófok és Balatonszéplak között (116-os km) Siófok-Töreki felé fordulunk, és a benzinkút mögött már meg is találhatjuk a tanösvény első állomását.

 

Forrás: balatonikorut.hu

AKTUÁLIS KIADVÁNYAINK

 PARTLAP - A Balaton Lapja A nyár végeztével sem áll meg az élet a Balatonnál!

Idén először érhető el őszi-téli magazinunk, amiben összegyűjtöttük, hogy miért is érdemes a nyár végeztével is ellátogatni a Balatonra. Ebben az időszakban a legfinomabb balatoni fogások és borok kerülnek majd a fürdőzés helyett a középpontba.