2018. augusztus. 17. (péntek) | Jácint |

Aktív

Balatoni virtuális körséta

2015. 01. 10.

30-35 ezer évvel ezelőtt a kőzetburok mozgásának következtében medence alakult ki a területen, amelyben összegyűlt a víz. Ez a víztömeg évről-évre gyarapodott, mivel a folyók folyamatosan táplálták, természetes lefolyása pedig nem alakult ki. Így született meg a Balaton, amely hozzávetőlegesen 12 ezer éves.  

Fontosabb adatok:

  • Hosszúság: 79km
  • Legnagyobb szélesség (Aliga-Almádi):12,7km
  • Legkisebb szélesség (Tihany):1,3km
  • Átlagos mélység: 3m
  • Vízmennyiség: 1,9 milliárd m3

100 7936

Fotó: Lukács Zoltán

A Balaton kiválóan alkalmas a fürdőzésre. A nyári kánikulában vize hamar felmelegszik. A Balaton legmagasabb és egyben rekordot beállító vízhőmérsékletét, a 31 Celsius fokot 2006. július 28-án mérték Siófoknál. Az északi part jellemzője hogy hírtelen mélyül, ezért úszni nem tudóknak, illetve kisgyermekes családoknak a déli part alkalmasabb a strandolásra a sekélyebb part miatt.

A Balaton emberemlékezet óta lakott terület. Az itt élők alkalmazkodtak a tó csodás környezetéhez és megtanultak harmóniában élni a természettel. Megbomlani látszott ez az összhang, amikor a hazai fürdőzők kezdték felfedezni maguknak ezt a varázslatos helyet. A döntő változást a XIX. században a vasút megjelenése hozta. A tó ettől kezdve a fürdőturizmus központjává vált.

A Balatont a rutinosabb kerekezők akár néhány nap alatt megkerülhetik, de a kezdők, vagy hobbibiciklisek választhatnak kisebb szakaszokat is, így nagyobb fizikai megterhelést nem jelent. A kerékpártúra közepes nehézségű. A balatoni kerékpárút a déli parton sík területen halad, ezzel szemben az északi parton kisebb-nagyobb emelkedőkre számítani kell. Ha nem tudod, hol szállj meg a szállás menüpont alatt válogathatsz a kempingek, panziók, szállodák ajánlatai között, vagy használd a keresődobozt!

Tegyünk egy virtuális balatoni kerékpártúrát! A kiindulópont legyen Siófok (vasútállomás)! A déli part a kezdőknek alkalmasabb, mivel viszonylag alacsony a szintkülönbség, és kevés az emelkedő. Vegyük az irányt Balatonvilágos (15km) felé! Aki szeretne gyönyörködni a Balatonban az letérhet a Balatoni körútról és végigmehet az Aranyparton. Aki pedig szereti a kihívásokat Szabadifürdőnél feltekerhet a magaspartra. Fokozott figyelemmel keljünk át a vasúton, mert nincs jelzőlámpa! Ez egy gyönyörű erdős terület, ahol még egy pihenő és szalonnasütő részt is kialakítottak. Érdemes rápihenni a Balatonvilágosi emelkedőre! Talán ez a déli oldal legkeményebb szakasza. Rövid, de elég meredek emelkedőt kell megtennünk, de megéri. A látvány kárpótol mindenért!

 

Majd tovább haladunk Balatonaligán át Balatonkenesére (10km). Ha van időd, zárd le egy biztonságos helyen a biciklidet, mert Itt érdemes egy kis kitérőt tenni a Soós-hegyi kilátóhoz, amelyhez képített túraútvonal, a tátorján tanösvény vezet.

Aztán induljunk tovább Balatonalmádi (15km) felé. A Kenese és Fűzfő között egy szép erdős területen is áthalad a kerékpárút. A nyári kánikulában kész felüdülés! A balatoni bicikliút mentén található az északi part természetes forrásainak egyike is (Árpád-kút). Itt olthatod a szomjadat és feltöltheted a készleteidet! Közben gyönyörködj a természet hangjaiban és az állatvilágban! Ha szerencséd van, láthatsz mókusokat és különböző madarakat is!

Megérkezve Almádiba, érdemes hosszabb pihenőt tartani. Ebben a szép városban is bőven akad látnivaló, többek között az Óvári messzelátó, ahová városi tanösvény vezet, illetve a Csere-hegyi kilátó, amely a Felsőörs felé vezető út közelében található! Remek szállások között válogathatsz, illetve találsz itt egy olyan kempinget, amelynél akár szervízszolgáltatást is nyújtanak, ha útközben történt valami a bicikliddel.

Ha már kipihented magad, irány Csopak (12km). Itt is számtalan látnivaló található. Ott a Csonka-torony, a kövesdi templom, az Endrődy Sándor kilátó, ahonnan a Bakonyra is csodás kilátás nyílik. És persze a mélyből feltörő hideg szénsavas forrás közvetlenül a kerékpárút mentén, amely remekül kialakított kis pihenőhelyként is funkcionál. Itt lezárhatod a bringád, és egy kicsit felfrissülhetsz.

100 7656

Fotó: Lukács Zoltán

Innen már nincs messze Balatonfüred (4km). Ez a város a Balaton, de talán az egész ország egyik legrégebbi gyógy- és üdülőhelye, nevezhetjük az északi part fővárosának is- Legszebb része a Tagore-sétány. Itt vezet végig a Balaton körüli kerékpárút is. Figyeljünk a gyalogosokra, mert itt mindig nagy a tömeg és sajnos szinte senki sem veszi figyelembe, hogy a járda mely része van a kerékpárosoknak fenntartva.

Tovább haladunk Tihany felé (7km). Szerintem érdemes egy kis kitérőt tenni a félszigetre, mert páratlan természeti és kulturális értékekkel rendelkezik (Bencés Apátság, Echo, Belső- és Külső-tó, Gejzír mezők, stb.) Szerencsére 2008-ban elkészült a 71-es főutat és a település központját összekötő kerékpárút, amely nagyban megkönnyíti a biciklisek közlekedését, és várhatóan ezt meghosszabbítják majd a kompkikötőig is.

Tekerjünk tovább Zánka (16km), a korábbi ifjúsági üdülőtelep felé. Félúton Balatonudvariban érdemes megcsodálni a Balaton első golfpályáját, amely a kikapcsolódás új dimenzióját jelenti a nyaralók számára. Ha tehetjük töltsünk el Zánkán néhány napot, és látogassunk el a Káli-medencébe, mert a természetjárók, a műemlék és a kultúrakedvelők is egyaránt felejthetetlen élményekkel gazdagodhatnak.

Túránkat Révfülöp (7km) felé folytatjuk. Itt mindenképpen érdemes látogatást tenni a Millenium Kilátóhoz (máj.24-szept.14-ig 200Ft a belépő), mert innen csodálatos körpanoráma nyílik az egész Balatonra.

Majd utunkat folytatva Badacsony (12km) vulkáni kúpja mellett haladunk el, melynek lankáin minőségi bort adó szőlő terem. Itt borkóstolásra is lehetőségünk nyílik. Kerékpárosokra még nem vonatkozik a null tolerancia!

Badacsony szomszédságában található Szigliget (8km) szépsége magával ragadó. Ez a település látnivalókban igen gazdag. Érdemes megnézni várának egykori romjait, amely a 242m magas Várhegyen található, illetve a főtéren található Esterházy Kastélyt is.

Balaton körüli kerékpártúránk következő állomása Balatonederics (5km). Itt nem szabad kihagyni az Afrika Múzeumot, ahol megismerhetjük az afrikai népek kultúráját, illetve láthatunk trófeákat és bennszülöttek által használt tárgyakat, harci eszközöket.
Folytassuk utunkat Keszthely (13km) felé. Ezen a településen többek között a Festetics-kastély ígér színvonalas programot.

Lassan átérünk a déli partra. Míg az északi parton meglehetősen jól ki van építve a kerékpárút, a déli parton kevés az önálló bicikliút, helyette kevésbé forgalmas mellékutakon halad a Balatoni körút. Ez a szakasz is bővelkedik látnivalókban és megvan a maga szépsége, de korántsem olyan élvezetes mint az északi oldal és a balatonfelvidék hangulatos ligetei, tájai.

Ha megtehetjük, érdemes egy kis kitérőt tenni a Kis-Balaton felé. A Kis-Balaton megismerését segíti a 2008-ban átadott 5 km hosszú kerékpárút, amely a Zalavárt Balatonmagyaróddal összekötő útról közelíthető meg és a Kis-Balaton ház közelébe érkezik. Új kilátót is építettek, ahonnan megcsodálhatjuk az egyedülálló madár-és lápvilágot, és a környező táj szépségeit. Illetve a kerékpáros-ház is működik már, ahol kerékpárkölcsönzésére is lehetőség nyílik.

A Balaton – Hídvég – Kis-Balaton ház között, a nemzeti park szomszédságában vezető kerékpárutat már 2007 óta élvezhetik a kerékpárosok. 2008-tól a túrázók két keréken, a Balatonszentgyörgyről induló útvonalon is elérhetik a Kis-Balatont, amely Vörsön, Sávolyon át halad, a fenékpusztai Bivalyrezervátumnál ér véget. Utóbbit a kerékpáron érkezők fél áron tekinthetik meg.

Balatonszentgyörgy határában található az alaprajza miatt elnevezett Csillagvár. A látogató megismerheti a 19. századi rabtartási szokásokat, és a huszárok viseletét. Illetve megcsodálhatjuk még a babagyűjteményt, és az udvaron láthatunk különböző állatokat is (pl. mosómedve).

Innen már csak 5km Balatonberény. Itt található a déli part egyetlen naturista strandja. És ezen a településen van egy jópofa strandbüfé is, amely előtt a kerékpárút úgy van megrajzolva mintha a büfébe folytatódna. Itt érdemes falatozni és pihenni egy kicsit.

Tekerjünk tovább Fonyód felé (20km). Ez a város a 232 méter magas Várhegy, és a mellette fekvő 107 méter magas Sipos-hegy oldalában és lábainál fekszik. Mindkét kilátójához (Postás, és Berzsenyi-kilátó) turistaút vezet. A város nevezetességei közé tartozik a Balaton leghosszabb mólójával rendelkező kikötője is.

Folytassuk túránkat Balatonboglár (9km) felé. A Vár-dombon található Gömbkilátóról csodálatos panoráma nyílik az északi part hegyeire. Bár sajnos jelenleg nem látogatható a rossz műszaki állapota miatt.

Az innen 20km-re fekvő Szántód a Balaton déli partjának egyik legszebb részén, a Tihanyi-félszigettel szemben fekszik. Szántód egyik nevezetessége Szántódpuszta, amelynek területén minden nyáron lovas bemutatók, sportesemények, valamint néprajzi kiállítások várják a látogatókat. A puszta fölé emelkedik a Kristóf kápolna, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tihanyi félszigetre, s a Balaton északi partjára.

Majd elhagyva a szántódi révet Zamárdi felé, a 3km hosszú szabadstrand mellett vezet az utunk. Itt megmászhatjuk a Kőrőshegyi Kilátót is, ahonnan gyönyörködhetünk a meseszép panorámában.

Innen már nincs messze Siófok (10km), balatoni kerékpártúránk kiinduló pontja. Itt érdemes még egy sétát tenni a belvárosban illetve a nemrég felújított Jókai-parkban is. Továbbá a fiatalok és bulizni vágyók nem hagyhatják ki a Nagystrand programjait sem! De ha még nem volt elég a kerékpározásból akkor eltekerhetünk Siójutra (12km) a Sió-csatorna mellett nemrég kiépített kerékpárúton!

Forrás: www.balatonikorut.hu

AKTUÁLIS KIADVÁNYAINK

 PARTLAP - A Balaton Lapja A nyár végeztével sem áll meg az élet a Balatonnál!

Idén először érhető el őszi-téli magazinunk, amiben összegyűjtöttük, hogy miért is érdemes a nyár végeztével is ellátogatni a Balatonra. Ebben az időszakban a legfinomabb balatoni fogások és borok kerülnek majd a fürdőzés helyett a középpontba.