2018. augusztus. 17. (péntek) | Jácint |

Aktív

Balatoni Bringa Körút

2015. 07. 10.

A Balatoni Bringa Körút hazánk talán legszebb tájain kanyargó kerékpárút. Különlegessége abban rejlik, hogy a 204 km akár többnapos körtúrára is lehetőséget nyújt, így néhány nap múlva rengeteg élménnyel gazdagodva térhetünk vissza kiindulási pontunkra.

kerékpár

A Balatoni Bringa Körúton kerékpározva számos helyen lehetőség nyílik fürdőzésre, programok megtekintésére. A tóparti településeken jó-néhány kerékpárosbarát éttermet, szálláshelyet, büfét találhatunk, ahol megpihenhetünk túránk során, illetve csillapíthatjuk éhségünket, szomjúságunkat.

A körút meglehetősen jól kerékpározható szintkülönbség szempontjából, hiszen csak néhány helyen találkozhatunk emelkedőkkel, ezért különösen ajánlott túraútvonal szeniorok és családok számára is.

A balatoni túrák útvonala jól variálható a komp illetve a kerékpárszállításra alkalmas hajó és vasúti közlekedés igénybevételével, így kisebb körök mint például Keleti-mednce, Nyugati-mednce túraútvonalakon és csillagtúrákon is bringázhatunk.

A Balaton természeti értékei, növényvilága, állatvilága, minden évszakban csodálatos látványt nyújt, melyekben kerékpár nyergében ülve gyönyörködhetünk tavasszal, nyáron de még késő ősszel is.

A bringakörutat a több mint 200 km-en zöld alapon sárga piktokgramos táblák jelzik. A táblák néhány helyen távolságmutató táblákkal vannak kiegészítve amelyen általában a következő település neve távolsága és a legközelebbi nagyobb város neve és távolsága látható. A kerékpárút mentén néhány helyen már megtalálhatóak a km kövek melyek számozása a balatonalmádi 0-s km kőtől mért távolságot jelzik. Reményeink szerit a Balaton körüli települések mindegyikén találhatunk majd km követ a jövőben. A táblák kihelyezése nem mindenhol egyértelmű és elégséges. Néhány helyen a főútról vagy a településről a bringakörútra vezető táblák megtéveszthetik a két keréken túrázókat.

 

A Balatoni Bringások 12 pontja!

 1. Tegyék mindenfajta bringával kerékpározhatóvá a teljes BBkörútat!
 2. Legyenek kint korrekt tájékoztató és orientációs táblák távolságmutatóval!
 3. A BBkörútat motorosok, kutyasétáltatók, járókelők kerüljék el, azaz önálló, vagy leválasztott bringa út legyen körben!
 4. Legyen folyamatosan karbantartva, tisztítva, akadálymentesítve, takarítva a BBkörút!
 5. Legyen mobil, telefonon riasztható szervizszolgálat a BBkörút mentén!
 6. A veszélyes kereszteződéseket, padkafeljárókat, beláthatatlan helyszíneket tegyék biztonságosabbá, pl. a főutak keresztezéseinél legyen felállítva közlekedési lámpa!
 7. Elő-utószezonban is legyenek nyitva-tartó szolgáltatók: büfék, szálláshelyek, szervizek, esőbeállók, kölcsönzök!
 8. A strandokon, vagy azok közelében legyen zárt kerékpár-, és csomagtároló megőrző!
 9. A balatoni látványosságok zöme legyen megközelíthető kerékpárral!
 10. Legyenek kijelölt erdei bringás túraútvonalak!
 11. Az autósok vigyázzanak jobban a bringásokra és ne parkoljanak a BBkörútra!
 12. A BBkörút nyomvonala egész évben mentes legyen a fesztiváloktól, strandolóktól, sétálók tömegétől, rendezvényektől!

 

    12+1. Mi magunk, a BBkörút használói is figyeljünk jobban társainkra és a környezetünkre!

 

A legfrissebb balatoni kerékpáros térképet részekre bontva itt megtekintheted!

Keleti partszakasz:

Tihanyi-félsziget és környéke:

Révfülöp és Balatonlelle környéke:

Szigliget és Fonyód környéke:

Nyugati partszakasz:

Kis-Balaton:

 Forrás: www.balatonbringa.hu, Kép: itthon.hu

AKTUÁLIS KIADVÁNYAINK

 PARTLAP - A Balaton Lapja A nyár végeztével sem áll meg az élet a Balatonnál!

Idén először érhető el őszi-téli magazinunk, amiben összegyűjtöttük, hogy miért is érdemes a nyár végeztével is ellátogatni a Balatonra. Ebben az időszakban a legfinomabb balatoni fogások és borok kerülnek majd a fürdőzés helyett a középpontba.